АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ГАЛЕРИЯ": ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ КУПИЛ АПАРТАМЕНТ И ОФИС ЗА ОБЩО 7801 ЛЕВА

Валери Симеонов
10.04.2019 / 18:38

Валери Симеонов удря в земята Цветан Цветанов и всички останали български политици, магистрати и чиновници, които са горди собственици на евтини апартаменти. Доскорошният вицепремиер е купил апартамент и офис в Слънчев бряг на цени, които ще накарат да му завидят всички спекуланти от имотната мафия. Това пише в последния си брой в. "Галерия".

Любопитно е, че Симеонов до неотдавна наричаше курорта блато и помийна яма, обитавана от мутрите на прехода. За разминаването между думи и дела говори фактът, че първият апартамент, находящ се в кокетна четириетажна сграда, издигната в парцел XVIII-577 на Слънчев бряг, лидерът на НФСБ купува не от кого да е, а от Чавдар Александров, по-известен в криминалните среди като Чочо Несебърския.

Кратка справка за въпросния герой на прехода показва, че той на няколко пъти е обвиняван за побой над конкуренти в бизнеса, дори е арестуван заради подобни сигнали. Разследван е за измами в особено големи размери с ДДС, както и за забранена от закона търговия. Биографията му на човек от ъндърграунда съвсем не е притеснила бореца за справедливост Валери Симеонов, чиято фирма „СКАТ“ ООД е придобила вещно право на строеж за въпросния имот лично от Несебърския. Сделката за апартамента от 79,3 квадратни метра е за умопомрачителната сума от 900 (деветстотин) лева!

Вторият апартамент според нотариалния акт е 32 квадрата и по статут е офис. Имотът се намира в друга четириетажна сграда, в УПИ І-490 в кв. 2101 по плана на Слънчев бряг. Продавачи са Еньо и Маргарита Абрашеви, които са прехвърлили собствеността на „СКАТ“ ООД през 2005 г. срещу скромните 6901 лв. и 10 ст. Брокери на недвижими имоти коментираха пред „Галерия“, че по това време цените на имотите в курорта се движат между 500 и 1800 евро за квадратен метър. Реалната пазарна цена на офиса е поне 6 пъти по-висока от декларираната при сделката, а на апартамента - минимум 120 пъти.

Официално двата имота, на обща стойност 7801 лева, не се водят на името на Валери Симеонов, а на фирмата „СКАТ“ ООД, чийто мажоритарен собственик обаче е лидерът на НФСБ чрез другата си фирма ЕТ „Селект - К“. Закупени са малко преди да влезе в политиката. Откакто бе избран за вицепремиер, Симеонов временно се е оттеглил от управлението на всичките си фирми, както се изисква от закона. Това в никакъв случай не може да отхвърли съмненията, че още преди да се посвети на народните дела, бъдещият политик е ощетил държавния бюджет чрез занижаване на покупко-продажната цена по сделките. Повече от ясно е, че с 900 лева в Слънчев бряг Валери Симеонов може най-много да се включи в здрав среднощен запой с група британци или скандинавци или да си купи половин квадратен метър застроена площ. Другото е в сферата на хумора и сатирата.

Брокерката на хотела в Златоград издигната за областен управител

Датата 23 август 2008 година и кантората на нотариус Мая Димитрова в Златоград могат да влязат в Книгата на рекордите на Гинес. На този ден са издадени два нотариални акта за един и същи имот. Това не е шега - два пъти в един и същи ден се продава един и същи имот на една и съща цена. Имотът е „База за отдих Пресока“, състояща се от четириетажна сграда със застроена площ от 360 квадратни метра и прилежащ терен от 1,506 декара. Цената и на двете сделки, които са вписани една след друга, е 121 800 лева. Първият собственик е „Белотекс-95“ АД, който продава почивната база на Николай Ангелов Миков и съпругата му Гергана Величкова Микова. Минути след сделката семейство Микови продава въпросния имот за същата цена на „СКАТ ТВ“ ООД, представлявано от Валери Симеонов.

Врътката е направена, а за ролята на брокерите от семейство Микови в политическия живот на родината ще разберем десетилетие по-късно. Днес Гергана Микова е областен управител на Стара Загора от квотата на НФСБ - партията на Валери Симеонов. Очевидно партийната и политическа кариера минава през доброто бизнес поведение. Само Микови и Симеонов могат да обяснят защо е била нужна двойната продажба на един и същи имот през 2008 г. Най-вероятно това е било желанието на първия собственик на имота, около който вероятно има нещо гнило, за да се налагат няколко продажби. Любопитно е, че в годишния си отчет фирмата „Белотекс-95“ не отбелязва сделката за сградата и така си спестява едни данъци, които е трябвало да влязат в държавната хазна. От друга страна, мнението на брокери е, че реалната цена на имота е поне три пъти по-висока от цената, вписана при двете сделки. Данъчната оценка пък е още по-нереално ниска, но в онези години общините не се грижеха особено акуратно за тези неща.

Днес старата база вече е прекрасен хотел, който е едно от бижутата в короната от имоти на СКАТ и Валери Симеонов. Около хотел „Панорама“ вече избухна скандал, както впрочем около всичко, свързано със Симеонов. Бившият вицепремиер в типичен свой стил не се съобрази с решението на Върховния административен съд и не събори незаконната си пристройка към хотела. Магистратите установиха, че за допълнително изградената постройка не са издадени необходимите строителни книжа. Без разрешение е и басейнът към комплекса, който преди 11 години два пъти смени собствениците си в рамките на един ден.

Бившият юрисконсулт на общинския съвет в Бургас заедно с Валентин Касабов уреждат „СКАТ“ ООД с общински имот в конфликт на интереси.

Депутатът Християн Митев е един от любимците на Валери Симеонов и част от най-близкото му обкръжение. Къде са корените да станеш толкова доверен на лидера на НФСБ, който минава за суров и затворен човек? Тази тайна си я знаеха доскоро само юристът и Симеонов.

В резултат на свое проучване „Галерия“ се сдоби с протокол №10 от 19 юни 2008. От документа научаваме, че на тази дата общинският съвет в крайморския град е взел решение да се продаде на „СКАТ“ ООД недвижим имот - частна общинска собственост в квартал „Зорница“. По това време мажоритарният собственик на „СКАТ“ ООД Валери Симеонов е председател на общинския съвет, а Християн Митев е юрисконсулт и главно движещо лице по сделката. Днес върху парцела е изградена огромна жилищна сграда, а Християн Митев е депутат в парламента от групата на НФСБ. На това в белите страни му казват търговия с влияние. Както и сделката с участието на общинските съветници в Бургас и техния председател Валери Симеонов е класически пример за конфликт на интереси.

На лидера на НФСБ не може да се отрече, че не е неблагодарен, за разлика от много свои колеги в политиката. След като със скандалното си поведение Симеонов предизвика серия от протести на майките на деца с увреждания и бе принуден да подаде оставката си като вицепремиер, първото име, което бе лансирано за негов заместник, бе това на Християн Митев. На финалната права и с едни гърди напред финишира Марияна Николова, за чиито отношения със Симеонов много медии писаха пикантни подробности. В интернет пространството дори бе тиражирана плажна снимка, на която се твърди, че главните герои са Валери и шефката на кабинета му Марияна.

Разминаването с вицепремиерския пост не пречи и днес Християн Митев да е един от най-близките хора до Валери Симеонов, а зад дружбата им стоят една докладна, тонове бетон и продажба на недвижим имот, който е частна общинска собственост.

За юридически грамотните хора остават въпросите как без процедура, обществена поръчка и в конфликт на интереси се купува общински терен, докато си председател на общинския съвет. Отговорът на въпросите се оказва прозаичен - много лесно. По това време небезизвестният депутат от НФСБ Валентин Касабов е председател на Комисията за общинска собственост в общинския съвет в Бургас, а както отбелязахме и по-горе, Християн Митев е юрисконсулт в общинския съвет, тоест на пряко подчинение на председателя Валери Симеонов. Така приятелският кръг, който днес е част от българския парламент, се затваря. Патриотично и в полза на Майка България, както обича да се изразява най-видният родолюбец Валери Симеонов.

Валери Симеонов не за първи път попада във фокуса на общественото внимание с финансови гимнастики. В края на 2016 година стана ясно, че той печели много добре от бежанската криза и заплахите на Ердоган да пусне в Европа милиони мигранти от Сирия. През 2016 получава по 75 000 на месец от мотела в Малко Търново

През 2005 година Симеонов чрез „СКАТ“ ООД става собственик на мотел „Козият рог“ в Малко Търново, който е напълно опустошен и разграбен. Едва през 2016 Симеонов завършва ремонта и го открива за клиенти. Случайно или не, пускането му в експлоатация съвпада с пика на бежанската криза, със строежа на оградата покрай границата с Турция и с присъствието в района на български полицаи, военни и служители на европейската агенция „Фронтекс“.

В края на 2016 година репортаж на Би Ти Ви разкрива, че в хотела в Малко Търново се настаняват военни и полицаи, заети с пазенето на границата, въпреки че оградата се намира на сериозно разстояние - 25 километра. Мотелът предлага легла за 120 човека, 57 двойни стаи и 3 апартамента, ресторант за 200 човека, бар, фитнес зала и други екстри. Въпреки тези екстри е необяснимо защо служителите, охраняващи обекта, не са настанени в село Граматиково. То е на самата границата и разполага с къщи за гости. Държавата плаща по 40 лева на ден за всеки настанен в „Козият рог“. Както е по закон. Любопитното е, че по същото време Симеонов много силно настоява правителството да увеличи контингента от военни и полицаи по границата.

Година по-късно опозицията, в лицето на Елена Йончева, обвини Симеонов в нередности при строителството на самата ограда. Като вицепремиер, той директно отговаряше за строителството на съоръжението. То е дълго почти 200 километра, струва около 200 милиона лева, а само годишната му поддръжка е близо 200 хиляди. Във филма „Граница“ Йончева твърди, че 500 евро за кв.м ограда са два пъти повече, отколкото струва защитната стена между Гърция и Турция. Отделно Симеонов е променил първоначалното задание, като от двуредова на места стената е изградена само от един ред. Тогава Симеонов призна, че променил заданието. „Натискът от бежанците беше много силен, трябваше да се действа бързо и решихме по-бързо да приключим със строежа. Това е причината оградата да е едноредова“, оправда се по онова време Симеонов.

http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/galeriya-valeri-simeonov-kupil-apartament-i-ofis-za-obshto-7801-leva

Още снимки от новината

Протокол ОС Бургас

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев