АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СОФИЯ СЪЩО ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗАРАДИ ИМОТИ

Томи Николов
09.04.2019 / 16:29

Заместник областният управител на област София Томи Николов подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет. В мотивите си към нея той е посочил медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване. Оставката на Николов е приета от премиера.

Оставката му идва след публикация на "Биволъ". В нея се казва, че Томи Николов и жената, с която живее - Ивелина Джартова, която е член на Столичния общински съвет от ГЕРБ, са си построили къща незаконно. Тя се намира върху земеделска земя в село Сеславци в столичния район "Кремиковци", на който Николов е бил кмет от 1999 до 2007 година.

Според действащия Общ устройствен план на Столичната община този имот е отреден за озеленяване и върху него не се допуска строителство. Изключение правят инженерни мрежи и алеи, пише "Биволъ". Земята е на хълм в края на селото и е купена от Николов и Джартова за 700 лв. на 24.11.2009 г. от частно лице.

През 1999 г. Николов, който по това време е кмет на район "Кремиковци", и бившата му съпруга купуват от общината апартамент в кв. "Хаджи Димитър" за 7000 лв. През 2004 г. синът на Томи Николов – Александър, е включен в списъка на крайно нуждаещите се за жилище и две години по-късно се нанася в общински апартамент от 87 кв.м в идеалния център на София, на ул. "Искър" 19. Той става собственик на апартамента година по-късно само срещу 27 000 лв., въпреки че според общинската наредба той трябва да е бил наемател поне 5 години, преди да може да го купи. Само година след сделката апартаментът е дарен на бащата, който го продава за 234 хил. лв.

Другият син на бившия кмет - Мариян Младенов, дава на общината два апартамента в кв. "Ботунец" срещу имот на околовръстния път до с. Кривина. След това Мариян продава за 600 000 евро част от имота на "Газпром" за бензиностанция, а другата част дарява на брат си.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов препоръча шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и другите, замесени в скандала с покупка на имоти на цени под обичайните за пазара, да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск, докато органите направят съответните проверки.

Източник: Дневник

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев