АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЩЕ СЕ СТРОЯТ ДВА НОВИ МОСТА НА РЕКА ДУНАВ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Бойко Борисов и румънският премиер Виорика Данчила в Букурещ.
29.03.2019 / 15:53

Между България и Румъния ще се построят още два нови моста на река Дунав - стана ясно след проведеното в Букурещ общо заседание на правителствата на двете страни. Инфраструктурата и свързаността са обсъдили в рамките на двустранната си среща премиерите Бойко Борисов и Виорика Дънчила.

В изявлението си за договореното Борисов каза: „Русе, Гюргево можем да започнем мост с европейски пари, защото това е европейски коридор, а на Свищов и на Никопол съответно от българска страна с публично-частни партньорства. Изключително важно и за енергийната система, така че на Никопол-Турну Мъгулере може да се направи и централа, вместо на Русе, трябва да се ремонтира основно, и затова мисля, че двете страни ще положат усилия“.

В присъствието на премиерите бяха подписани три двустранни споразумения - за реакция при кризи, за сътрудничество в транспорта и за сътрудничество при малките и средни предприятия.

Това стана в рамките на Съвместното заседание на правителствата на България и Румъния.

На него се очакваше регионалният министър Петя Аврамова да обърне специално внимание на действащата у нас електронна винетна система. 67 хиляди електронни винетки за над 2 млн. лева са продадени на автомобили с румънска регистрация и страната се нарежда на второ място сред Турция от чуждестранни ползватели на пътищата у нас.

С наближаване на Великден и Гергьовден, както и на летния сезон, продажбите на електронни винетки на румънски граждани се очаква да се увеличат значително. Министрите ще обсъждат и транспортната свързаност, както и корабоплаването по общия участък на река Дунав.

По-късно премиерът Бойко Борисов и Виорика Дънчила отново ще разговарят в четиристранния формат заедно с колегата си Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич. На редовните си срещи четворката обсъжда напредъка по общите проекти в региона в сферата на транспорта, инфраструктурата, енергетиката. Фокус на тази среща ще бъде задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения.

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с турския вицепрезидент Фуат Октай, който ще присъства на вечерята след четристранната среща България - Румъния - Сърбия - Гърция. Очаква се Борисов да постави остро въпроса с изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който твърди, че Турция се е намесила при приемането на Закона за вероизповеданията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев