АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЪНИЯ ЗАБРАНИ НА КЬОВЕШИ ДА НАПУСКА СТРАНАТА И ДА ГОВОРИ ПРЕД МЕДИИ

Лаура Кьовеши
29.03.2019 / 15:48

Лаура Кьовеши, която е водещ кандидат за главен прокурор на ЕС, е получила забрана да напуска Румъния за 60 дни и да говори пред медиите за повдигнатите й обвинения за злоупотреба с власт и получаване на подкуп.

В четвъртък Кьовеши бе извикана в прокуратурата и дава показания близо 6 часа. На излизане тя заяви, че ѝ е забранено да говори пред журналисти, "за да ми затворят устата", но не каза дали са ѝ наложени и други забрани. Местни медии съобщават, че е била поставена под "юридически контрол", като ѝ е забранено да напуска страната без съгласието на прокуратурата.

Според АФП тя е получила обвинение в подкуп, но няма потвърждение от съда. Кьовеши отхвърля обвиненията и нарича лъжливи свидетелските показания, по които е образувано производството.

„Това е мярка, чиято цел е да ми затвори устата. Да сплаши всички нас в съдебната система, които си вършим работата“, каза Кьовеши. По думите й някои хора са отчаяни от факта, че тя може да получи поста на европейски главен прокурор и затова й забраняват да говоря пред медиите.

През декември започна разследване срещу Кьовеши. Това се случи точно преди началото на ротационното румънско председателство на Съвета на ЕС. На 8 март тя бе разпитвана по втори случай, свързан с обвинения срещу нея от бившия сенатор Себастиан Гита. Според твърденията му, преди десетина години тя била поискала пари покрай екстрадирането на Николае Попа от Индонезия, осъден по-късно за финансови измами на повече от 10 години затвор. Прокуратурата я обвинява в корупция, даване на лъжливи показания, злоупотреба със служебно положение и ръководство на организирана престъпна група.

На Кьовеши е забранено и да работи като прокурор в Главната прокуратура на Румъния.

Тя отхвърля всички обвинения и твърди, че това е част от кампанията на управляващите на всяка цена да ѝ попречат да заеме високия прокурорски пост в ЕС.

Лаура Кьовеши е кандидатът на Европейския парламент за новия пост на европейски главен прокурор. Съветът на ЕС предпочете французина Жан-Франсоа Бонер. В момента се провеждат неофициални преговори между двете институции, които трябва да определят кой ще е първият главен прокурор на ЕС.

Източник: Епицентър. бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев