АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕВОЗВАЧИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ В СТРАСБУРГ И СОФИЯ СРЕЩУ ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ"

Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу проекта за пакет „Мобилност 1“
27.03.2019 / 08:04

Български превозвачи ще протестират пред сградата на Европейския парламент в Страсбург срещу допускането за разглеждане на т.нар. пакет „Мобилност“. Превозвачите ще се съберат в 12.00 часа българско време, около половин час след началото на дебатите. Към тях ще се присъединят и българските евродепутати.

Законодателството беше допуснато до пленарна зала в понеделник с едва два гласа мнозинство и в отсъствието на трима наши евродепутати.

Превозвачите, както и българските представители в Европейския парламент, смятат, че част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес не само в България, но и в други държави от Източна Европа. Затова към протеста на българите ще се присъединят и техни колеги от Румъния, Полша, Литва, Словения.

„С протеста си се надяваме да повлияем за разумното вземане на решение по текстовете по пакета“, каза Ангел Траков от Сдружението на международните превозвачи.

„Организирали сме трибуна с радиоуредби, ще говорят наши колеги от всички държави, които подкрепят протеста, може би ще има изказвания от евродепутати. Ще бъдем всички с жълти жилетки и ще имаме вувузели, знамена, плакати, изразяващи нашата позиция и нашето мнение. Пряко ще изразим мнение пред хората, които ще вземат решение“.

Протест срещу пакета „Мобилност“ ще има и в София. Камарата на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на българските превозвачи и Асоциацията на българските предприятия за международен транспорт и пътища организират пешеходно шествие по време на гласуването в Европейския парламент. Началото му е пред храм-паметник „Александър Невски“.

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи обясни: „По „Оборище“, наляво по „Раковска“ и шествието ще стигне до сградата на Европейската комисия в София, където ще останем може би около два часа, докато тече гласуването. Ще има много знамена, български, и ще имаме транспаранти, винили, плакати. Искаме просто да покажем, че нас ни има и че няма да се примиряваме с това, което искат да наложат насила“.

Част от българските представители в Европарламента, заедно с техни колеги от Централна и Източна Европа, са подписали писмо до председателя Антонио Таяни с искане да върне пакета в Комисията по транспорт заради огромния брой предложени поправки, които са над 2000. Настоява се предложението да бъде подложено на гласуване и заради липсата на превод на всички езици. Евродепутатите ни ще искат също разделно гласуване на всяка поправка, което ще удължи процедурата с повече от 5 часа, а българските представители ще искат прекъсване на заседанието на всеки десет минути. Това е спасителният план, по думите на евродепутата Ангел Джамбазки, за да бъде осуетено приемането на спорния пакет в този Европарламент.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев