АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ЗАД КАНДИДАТУРАТА НА КЬОВЕШИ ЗА ПРОКУРОР НА ЕС

Лаура Кьовеши
07.03.2019 / 23:20

Европейският парламент потвърди днес, че румънката Лаура Кьовеши е изборът на институцията за главен прокурор на Европейския съюз, съобщи БНТ. Кандидатурата на Кьовеши няма да бъде гласувана следващата седмица в пленарна зала, а направо ще се пристъпи към съгласуване на позициите със Съвета на Евросъюза, който предпочита за първи европейски главен прокурор да бъде назначен французинът Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши, която е бивш ръководител на румънската Национална дирекция за борба с корупцията, трябваше да се яви днес на изслушване в Букурещ от Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система - по подозрение във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване.

След изслушването Кьовеши съобщи, че ѝ е било повдигнато още едно обвинение - че е координирала престъпна група от прокурори. Според Кьовеши, срещу нея се оказва политически натиск от управляващите в Румъния социалдемократи, които правят всичко възможно тя да не бъде назначена за главен прокурор на Европа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев