АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

58% ГЛОБАЛНИ ЛЪЖИ ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Гергана Урумова
08.03.2019 / 00:02

“Най-опасното място е домът. 58% от всички жени, убити по света, са убити вкъщи”- това гласи ужасяващият плакат, който се разпространява в социалните мрежи по повод Шествието за правата на жените за осми март, организирано от Български фонд за жените. То се позовава на доклад на ООН за 2017г., в който обаче пише, че почти 58% от омъжените жени във Виетнам са страдали от домашно насилие, съгласно национално виетнамско проучване за 2017. Значи не става въпрос за убити жени. Не става въпрос и за глобално явление.

“58% от всички жени, убити по света, са убити вкъщи”- това гласи ужасяващият плакат, който се разпространява в социалните мрежи по повод Шествието за правата на жените за осми март, организирано от Български фонд за жените.

Имайки предвид досегашната либерална практика за художествено тълкуване на съществуващи и несъществуващи факти, следва да се позамислим.

Първоначално възниква въпросът коя организация лансира този ужасяващ плакат. Това е Fine Acts, неправителствена организация за правата на човека, която има генералната подкрепа на Фондация “Отворено общество. Отворено общество. Сорос.

Остава обаче този въпрос: кой е източникът, на който се позовават? Сочи се доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) за 2017. Как е възможно доклад за 2017 да съдържа глобална статистика на всички убийства на жени в домовете им по света за неопределен период от време?

Ако все пак човек реши да прочете целия доклад, ще разбере, че в него се сочат данни за:

- оказана помощ чрез обучаването на 3498 полицейски служители и оператори в центрове за спешна помощ във връзка с насилие, основано на пола;

- наръчник за прокурори в Египет за процедиране в случаите при насилие над жени;

- развиване на джендър политика в Кения и т.н.

Продължаваме да търсим по ключови думи, за да намерим тези 58%.

Murder, violence, women. Не, не помага.

Опитваме търсене с 58%.

И ето го!

Почти…58% от омъжените жени във Виетнам са страдали от домашно насилие, съгласно национално виетнамско проучване за 2017.

Значи не става въпрос за убити жени. Не става въпрос и за глобално явление.

Тук можем да продължим така:

“Най-малко всяка втора жена в Европа умира от чума.”

Безспорна истина, за разлика от онези 58%, само че се отнася за средата на 14 век.

Българският фонд на жените не се вълнува от детайли и затова твърди следното:

“Данните от съдебната практика на окръжните съдилища потвърждават тази ужасяваща тенденция. А българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”.”

Може би очаквате някоя обобщена статистическа таблица на дейността на съдилищата, публикувана от Висшия съдебен съвет, например?

Не. Става дума за статистическо обобщение, дело на Български хелзински комитет. Именно БХК твърди, че “българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство””.

Правозащитниците насочват към друг сайт- www.ubita.org, който пък се позовава на Глобално изследване на ООН за убийствата през 2012 г., както и на съдебната практика на окръжните съдилища по дела за умишлени убийства на жени за периода 2012-2017г.

Не е посочено обаче нито едно конкретно съдебно решение, което да дефинира ревността като “облекчаващо вината обстоятелство”. Нито едно!

Единственото вярно от всичките твърдения по този повод е, че тази година осми март е в петък.

Източник: urumov.bg

Заглавието е на "Гласове"

http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/58-globalni-lyzhi-za-domashnoto-nasilie

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев