АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАНОЛОВА: УНИЗИТЕЛНО НЕДООЦЕНЕН Е ТРУДЪТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В СТРАНАТА

Мая Манолова
07.03.2019 / 23:17

Седмица след протеста си пред здравното министерство специалисти по здравни грижи от цялата страна представиха исканията си пред омбудсмана Мая Манолова. Представители на съсловните организации на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите поискаха промяна в модела на финансирането на здравната система, реално оценяване на труда им и приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой специалисти по здравни грижи в здравните заведения, както и промени в закона за съсловните организации.

След протеста пред здравното министерство на много места в страната медицински сестри са били заплашвани с уволнение и наказвани от своите работодатели. Добринка Христова, старша сестра в МБАЛ - Бургас, разказа за страха и психическия тормоз, на който са подложени тя и колегите ѝ.

За 21-ви март е насрочен следващият протест на медицинските работници. Стана ясно, че на протест излизат и фелдшерите в България. Той ще се проведе на 25-и март, а в него ще участват и други здравни специалисти.

Пред БНР омбудсманът Мая Манолова коментира, че унизително недооценен е трудът на медицинските специалисти в страната. По думите ѝ всеки български гражданин има право да заяви недоволство и несъгласие и тя ще реагира на всички опити да бъдат плашени, притискани и изнудвани хората, които са излезли да се борят за правата си.

"Исканията на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите не са само за повишаване на техните възнаграждения. Те искат нов закон за съсловните организации, така че да бъдат представлявани от свободни и независими съсловни организации за всяка една от медицинските специалности. Те искат болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Настояват и за справедливо заплащане на нощния и извънредния труд. Искат колективните трудови договори (КТД) в системата на здравеопазването да са задължителни за подписалите ги страни", каза Манолова.

Тя уточни, че всичко това не може да се случи бързо, но очакването на специалистите по здравни грижи е до 21-ви март да имат ясен отговор как всеки от тях ще получи заложеното в КТД, а именно 950 лева основна заплата.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев