АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕЛО КАМЕН ЩЕ Е ДОМАКИН НА „МАСКАРАДНИ ИГРИ“

Кукерска маска
06.03.2019 / 20:01

Тази година домакин на „Маскарадни игри“ ще бъде село Камен. Регионалният празник ще се проведе в събота от 10 часа. Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата.

Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната и специфика като културно наследство с важно място в съвременните културни процеси, като градивен елемент на ценностната система на българската нация.

В събора участват самодейни състави от селищата в региона и страната . Към момента заявки за участие са подали 10 състава. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории:

- Зимна маскарадна обредност

- Пролетна маскарадна обредност

- Лятна маскарадна обредност

- Семейна маскарадна обредност.

По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: Председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; Членове - Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на с. Камен и НЧ „Пробуда 1932”.

Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди.

Организаторите канят всички желаещи на празника.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев