АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: РОДИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА НОСЯТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА РАННИ БРАКОВЕ НА ДЕЦАТА ИМ

Красимир Вълчев
04.02.2019 / 15:19

Родителите трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни бракове на децата им. Това каза пред журналисти в Пещера министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той уточни, че в момента има състав на Наказателния кодекс, в който се посочва, че ако едно лице склони непълнолетно към брак, подлежи на наказателна отговорност, но не и родителите.

Министърът определи проблема като "една от най-трудните задачи" при обхващането на децата в образователната система. "Във всички случаи родителят носи отговорност за бъдещето на детето. Правото на образование на детето е задължение на родителя. Факт е, че ранните бракове стават със съгласието, ако не и под давление на родителите, и моето лично мнение е, че тази наказателна отговорност трябва да се носи от тях", каза още Красимир Вълчев.

Това е въпрос на разговори, защото не става дума само за приемането на подобно решение, но и за възможността да бъде ефективно приложено, посочи министърът. По думите му проблемът е и социален, а в основата му са културни характеристики. Той отбеляза, че прокуратурата е активизирала усилия в тази посока през последната година, но въпреки това успехът е частичен. Според него за решаване на проблема с ранните бракове правото на образование трябва да бъде поставено на по-високо ниво в йерархията от права.

Министърът на образованието е на работно посещение в гр. Пещера, където разговаря с директори на училища и детски градини, учители, представители на синдикални организации и на местната администрация.

Вълчев уточни, че това е 55-ата община в страната, където е провел подобни срещи, за да се запознае на място с процесите в образователната система и проблемите й. Утре той ще посети Панагюрище.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев