АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ НАЛОЖИ ВЕТО ВЪРХУ ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Президентът Румен Радев
05.02.2019 / 08:01

Президентът Румен Радев наложи вето върху промени от Закона за защита на личните данни. Според държавния глава с текстовете за 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател трябва да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация.

"Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга свободата на изразяване и информация като основно право", пише в мотивите на държавния глава.

Под предлог защита на личните данни поправките в Закона ограничават свободата на изразяване на и информация и ще засилят рефлексите на автоцензурата, смята държавният глава. Според него промените в Закона са пореден удар по свободата на словото в България.

Президентът не е съгласен с критериите при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото и литературното изразяване. При отчетната си пресконференция преди седмица Радев заяви, че правата на личността трябва да бъдат гарантирани, но предупреди: “Ако допуснем да бъдат прегазени последните почтени журналисти и медии, които се осмеляват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова и просперираща държава“.

Президентът смята, че ветото няма да спре Закона, ако журналистите и гражданите не отстояват свободата си пред законодателите в дните до гласуването му в парламента. Ако депутатите не приемат мотивите, а обществото не защити правото си да бъде информирано, все по-трудно ще чуваме истината, посочва още Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев