АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ВРЪЧИ ВИСШИ ДЪРЖАВНИ ОТЛИЧИЯ

Награди
04.02.2019 / 15:14

Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия за заслуги в областта на културата и на образованието.

Държавният глава награди с орден „Стара планина“ - първа степен уважавания български творец Михаил Белчев, постигнал значим успех едновременно като естраден изпълнител, композитор, поет и режисьор. В забележителната си кариера – 50 години на сцената, той е създал едни от най-обичаните български песни. Има издадени десетки албуми, удостояван с множество награди от фестивали в страната и в чужбина, автор на няколко книги.

Актьорът с множество запомнящи се роли в театъра, киното и телевизията Владимир Пенев беше удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие. Успешни са изявите му и като режисьор на театрални постановки. Владимир Пенев е носител на многобройни награди за принос към театралното и киноизкуство. Бил е министър на културата в служебното правителство от 13 март до 29 май 2013 г. Владимир Пенев има изявени обществени позиции, участва активно в благотворителни инициативи, сред които и „Българската Коледа“.

Президентът отличи с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен театралния, оперен и телевизионен режисьор Бина Харалампиева, която за 35-годишния си професионален опит е реализирала повече от 100 постановки. Нейни постановки са награждавани на престижни театрални форуми и са играни в Република Македония, Чехия, Румъния, Израел, Австрия, Германия, Великобритания, Босна и Херцеговина. Бина Харалампиева има над 25 години опит като директор на театрални институции.

Акад. Минчо Хаджийски – един от най-уважаваните и авторитетни български учени и преподаватели, беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. Той е автор на 25 нови учебни курса в областта на автоматизацията на корабни машини, теория и управление на техническата кибернетика, автоматизация на химикотехнологични обекти. Негови 43 разработки са внедрени, за което е документиран икономически ефект от 2 100 000 лв. Създател e на седем учебни лаборатории и на учебници. За 50 години има активна преподавателска и научна дейност в Техническия университет във Варна и в Химикотехнологичния и металургичен университет, бил е гост-преподавател в университети в няколко европейски страни.

"Днешната церемония по награждаването на четиримата известни и авторитетни наши сънародници, е заслужено признание за техните безспорни професионални успехи. Отличията са отражение и на благодарността на цялото ни общество към вдъхновяващия пример на личности, които са постигнали и отстояват висок хоризонт на българското изкуство и култура, наука и образование", заяви Румен Радев по време на церемонията по награждаване в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

"За мен е чест днес да изпълня отредените ми по Конституцията на Р България правомощия и да връча високите държавни отличия на талантливите творци Михаил Белчев, Владимир Пенев, Бина Харалампиева и на големия български учен акад. Минчо Хаджийски. Вашите постижения в музикалното, поетичното и театралното изкуство в науката и образованието са ярко допълнение на българския принос за един по-добър и по-просветен свят", каза още държавният глава.

"От името на наградените имам честта наистина да благодаря затова, че в годините на работа, ние всички тук сме били забелязани и отличени. Всичко сме вършили за България. Аз не вярвам някой от тук присъстващите да се съмнява в това", коментира от своя страна Михаил Белчев.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев