АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В ЛИЦЕТО НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ СЕ ПОЯВЯВА НОВ МЕДИЕН РЕГУЛАТОР

Димитър Ганчев от Интернет общество - България
04.02.2019 / 13:18

Появява се нов медиен регулатор в лицето на Комисията за защита на личните данни, която придобива правомощия да контролира медии, което противоречи в някаква степен на нейния смисъл. Това каза в предаването "Преди всички" Димитър Ганчев от Интернет общество - България след връчването на антинаградите „Големия Брат“ за 2019 г.

В раздел „Държавна организация“ тазгодишният приз е за Народното събрание заради гласувания неотдавна Закон за личните данни. Тогава се въведоха специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват именно с цел да не се нарушават личните данни на хората.

„Това е една от причините да получи наградата, защото просто го гласува без никакви дебати, с изключително слабо присъствие в залата, приемайки на доверие това, което му е предложено като текст“, коментира Димитър Ганчев.

Ганчев прогнозира, че опасявайки се да не нарушат някой от десетте разписани критерия, журналистите ще си налагат автоцензура заради драстичните глоби. "Рискът е изключително сериозен. Точките, по които могат да бъдат атакувани, не са малко - те са цели десет", отбеляза той.

Текстовете са обтекаеми, пожелателни и подлежат на тълкуване, посочи в анализа си Ганчев. „Това е проблемът на текстовете – ако позволяват на институциите да ги прилагат по усмотрение."

Ганчев даде пример как КЗЛД ще трябва да прилага по усмотрение преценката за това доколко законосъобразно журналистите са се сдобили с данните за техните разследвания. „Това, само по себе си, е спирачка пред техните разследвания, защото журналистите ще трябва, без да са минали през съд, да преценяват законосъобразност“, посочи той.

Димитър Ганчев смята, че поради неяснотата на текстовете журналистите, медиите и юрисконсултите ще предпочитат да заемат сигурната страна и да не поемат рискове.

Антинаградите Big Brother се връчват от Фондация „Програма Достъп до Информация“ и Интернет общество - България.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев