АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕГАШНИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ОТ БСП АУТ ОТ ЧЕРВЕНАТА ЛИСТА?

Сегашните евродепутати от БСП аут от червената листа
15.04.2024 / 14:31

В партията отдавна се говори, че от другарите евродепутати - Сергей Станишев, Елена Йончева, Иво Христов, Петър Витанов и Цветелина Пенкова нямат шанс да попаднат в БСП-листата за вота на 9 юни, имало такъв само за Пенкова. И то на по-задна позиция - за да се доказва с преференции.

Причината - всички те са скъсали връзката си с партията.

Корнелия Нинова остро разкритикува поведението им, определяйки го като "изключително нелоялно и некоректно“. След пленума в събота тя заяви, че изпратените от БСП евродепутати отдавна са се дистанцирали от партията и им даде силно негативна оценка. „През годините, в които бяха евродепутати, те провеждаха политика, различна от тази, за която са изпратени от България и от БСП. Въпреки решението на нашите органи всеки първи вторник на месеца да имаме съвместни заседания на „Позитано“, на които да обсъждаме общи позиции, това не се състоя нито веднъж. Някои от тях не са стъпвали с години на „Позитано“ – това е изключително нелоялно и некоректно“, отсече Нинова.

Тази позиция на лидера на партията е ясна на структурите в БСП и затова е малко вероятно местните конференции и събрания да излъчат номинации на бившия премиер Сергей Станишев, на журналистката Елена Йончева, на изключения от партията Петър Витанов или бившия шеф на президентския кабинет Иво Христов, дори и някой от тях да събере подкрепа. Така, че по "червената писта" път за тях към Брюксел повече няма да има.

Все по-упорито се говори, че водач на листата на БСП ще бъде зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин, а втори - депутатът Драгомир Стойнев. Според уставните норми и двамата повече не могат да бъдат предлагани за депутати в националния парламент. Затова Нинова иска да им даде шанс да работят за БСП и България от Брюксел.

В събота Националният съвет на БСП одобри платформата си за евроизборите. Представяйки я пред медиите след пленума, Нинова заяви, че в залата членове на Националния съвет са поставили въпроса защо досегашните евродепутати не са направили отчет какво са свършили през последните години, докато са били в Европейския парламент.

Самата Нинова заявява, че няма да участва в изборите за евродепутати.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев