АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СКОТ РИТЪР: НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ИРАН, АКО ПОИСКА ДА УНИЩОЖИ ИЗРАЕЛ

Скот Ритър
15.04.2024 / 14:28

„Трябва да сме наясно колко пари са похарчени за защита на Израел от дронове и крилати ракети. Това са милиарди долари. Това е еднократно събитие“, смята бившият офицер от американското разузнаване и инспектор на ООН

Унищожаването на иранските ракети и дронове струва милиарди долари, така че Израел и Съединените щати няма да могат да отблъснат атаки с такава интензивност дни наред. Това мнение изрази в интервю за телевизионния канал Al Mayadeen бившият офицер от американското разузнаване и инспектор на ООН Скот Ритър.

„Първо, когато говорим за отбраната на Израел, Израел не може да се защити. Имаше доказателство за това: ирански ракети удариха израелски бази“, каза той. „Трябва да сме наясно колко пари са похарчени за защита на Израел от дронове и крилати ракети. Това са милиарди долари. Това е еднократно събитие“, добави Ритър.

„Колко дни подред Израел и неговите съюзници ще могат да използват високотехнологични системи за противоракетна отбрана на стойност милиарди долари. Отговорът е три или пет дни. Ще им свършат ракетите, преди Иран да свърши безпилотните самолети. Познайте какво се случва след това?" - каза анализаторът.

„Ако Иран разполага с достатъчно ракети и дронове, за да поддържа това ниво на активност за една седмица, те ще изчерпят способността на Израел да се защити. Вижте какво стана с Украйна, когато им свърши ПВО: няма с какво да защитават въздушното си пространство, а Русия ги разкъсва. Иран ще разбие Израел, когато му свърши противовъздушната отбрана“, продължи Ритър.

Според неговата оценка, в случай на пълномащабен конфликт, Иран ще изчака, докато Израел изразходва ракетите си, за да унищожи безпилотните самолети, и тогава ще започне да унищожава израелската инфраструктура с по-мощни ракетни оръжия. "Иран не искаше жертви или щети, те искаха да докажат нещо и го направиха. Израел не може да бъде защитен. Това искаха да докажат. Никой не може да направи нищо, ако Иран реши да го унищожи. За щастие се надявам, че Иран няма да вземе това решение“, заключи Ритър.

Вечерта на 13 април Иран изстреля дронове и ракети към Израел, наричайки това отговор на многобройни престъпления, включително въздушна атака срещу консулския отдел на посолството на Ислямската република в Дамаск. Техеран заяви, че неговите удари срещу Израел са насочени срещу военни цели.

Израелските отбранителни сили съобщиха, че са прехванали 99% от около 350 ирански снаряда, летящи към еврейската държава, като са нанесени незначителни щети на военновъздушната база Неватим. Няма съобщения за смъртни случаи или сериозни наранявания на хора в Израел.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев