АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПРЯНОВ: OТ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНТЕРЕС ЗА БЪЛГАРИЯ E УКРАЙНА ДА ПОБЕДИ

Новият ястреб - служебният министър на отбраната Атанас Запрянов
15.04.2024 / 13:42

Подкрепата за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната политика на служебното правителство, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на втората конференция за сигурността в Черно море в София.

Русия използва дестабилизацията като инструмент да постигне дългосрочните си стратегически цели, посочи министърът. По думите му Москва използва и хибридни методи за влияние като ядрени заплахи, кибератаки и икономически натиск. Русия представлява заплаха за нашата индивидуална и обща сигурност, каза още той.

Служебният министър на отбраната посочи, че ситуацията в Черно море не е спокойна. Запрянов обясни, че в Северното Черноморие се водят военни действия, като използването на дронове е принудило Руския флот да се изтегли максимално далеч, което, по думите му, потвърждава, че това е „театърна война“.

"Не може да говорим за Черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава", добави още той. "България е засегната от тази ситуация, защото се използват морски мини и от двете страни в тази война, които понякога се освобождават от закрепванията и започват да плават свободно, като представляват заплаха за корабоплаването и за българските пристанища", обясни служебният министър.

По думите Запрянов всичко, което се случва в Черно море, се дължи на факта, че Русия е променила отношението си към сигурността: "Най-напред анексира Абхазия и брега на Абхазия, след това Крим, което доведе до преразглеждане на отношението към сигурността в Черно море".

България подкрепя Украйна в правото ѝ да възстанови териториалната си цялост, посочи Запрянов и добави, че е от стратегически интерес за България Украйна да победи. Подкрепяме евроатлантическата интеграция на Украйна и вярваме, че вратите на НАТО трябва да останат отворени за страната, каза служебният министър.

Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), съощи пред медиите Запрянов.

По думите на Запрянов ратифицирането означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение. Служебният министър каза още, че Турция се е нуждаела от ратификация, като досега България е извършвала само предварителна координация, но вече може да започне военно планиране. "Както знаете в споразумението са предвидени по две активации", каза още Запрянов. Целта е със съвместните усилия на трите страни да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, посочи министърът и добави, че това споразумение ще има благоприятно въздействие, както върху корабоплаването, така и върху туризма.

"Труд"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев