АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ ЗАБРАНИ НА ВАРУФАКИС ДА ВЛЕЗЕ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ ЗА УЧАСТИЕ В КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПАЛЕСТИНА В БЕРЛИН

Янис Варувакис
15.04.2024 / 13:37

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варувакис не е получил разрешение да влезе в Германия, за да присъства на пропалестинска конференция в Берлин, породила полемика. На още няколко души също е била наложена подобна забрана. Властите са взели това решение, водени от опасения, че участници във форума биха могли да направят антисемитски изказвания по време на него, предаде Франс прес, като се позова на източници от германските служби за сигурност.

Варуфакис, съосновател на паневропейската лява партия „ДИЕМ 25“, написа в „Екс“ вчера, че германското министерство на вътрешните работи му е издало забрана за дейност, което ще рече, според него, забрана за развиване на политическа дейност на германска територия. Това се отнасяло и за негови участия в онлайн събития, например чрез платформата „Зум“, разказа Варуфакис.

Според сведения от източници от службите за сигурност и според информация на изданието „Ханделсблад“ става дума за забрана за влизане в Германия, издадена на Варуфакис.

Германската полиция прекъсна в петък пропалестинската конференция, която е трябваше да продължи до днес. После я забрани с аргумента, че един от ораторите на нея имал забрана да извършва политическа дейност в Германия. Полицията съобщи това в „Екс“, без да назовава конкретно име.

Войната в Газа предизвика спорове в Германия, където силната подкрепа на Берлин за Израел породи критики, че пропалестинските гласове са маргинализирани, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев