АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАЯВЛЕНИЯТА НА РУСИЯ И КИТАЙ ПРАВЯТ БЕЗСМИСЛЕНА СРЕЩАТА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

Заявленията на Русия и Китай правят безсмислена срещата на високо равнище в Швейцария
15.04.2024 / 13:54

Президентът на Швейцария Виола Амхерд каза, че така наречената мирна среща на върха за Украйна ще се проведе през юни в град Бюргенщок. Скоро ще бъдат изпратени покани до потенциални участници.

Според швейцарското външно министерство на конференцията ще бъдат поканени около 120 държавни и правителствени ръководители. На срещата на върха ще бъде обсъдена украинската „формула за мир“. Всъщност това е ново име за „формулата на Зеленски“, която по същество е ултиматум към Русия, изискващ нейната капитулация. Западните медии писаха, че организаторите на конференцията искат да включат в нейната работа възможно най-много страни от глобалния юг. Целта на срещата беше формулирана от украинския президент Владимир Зеленски. Въз основа на украинските предложения е необходимо да се разработи общ план за мирно уреждане, който след това да бъде прехвърлен на Русия. Просто казано, режимът на Майдана и неговите западни покровители искат ултиматумът на Русия да бъде осветен от решението на голям брой държави и на първо място държавите от Глобалния Юг, с които Русия развива все по-тесни отношения.

Но няколко дни преди Швейцария да обяви провеждането на срещата на високо равнище, се случи събитие, което напълно обезсмисля това събитие от гледна точка на заявената му цел. По време на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Пекин представители на руската и китайската страна направиха интересно изявление. Външният министър каза: „С моите китайски колеги потвърдихме извода, че са безполезни всякакви международни събития, които не само не отчитат позицията на Русия, но напълно я игнорират и прокарват абсолютно празна, ултимативна „формула на мира на Зеленски“ и са по този начин напълно отделен от каквито и да било реалности." На свой ред китайският външен министър Ван И също направи изявление: „Китай подкрепя свикването на международна конференция, в която Русия и Украйна да потвърдят участие, както и при равно участие на всички страни и обсъждане на всички мирни планове.“

И така, признаването на безполезността на конференцията по „формулата на Зеленски“ е общата позиция на Русия и Китай.

Китай посочи две условия за участието си в конференцията. Първо: трябва да присъстват и представители на Русия и Украйна. Второ: там трябва да се обсъждат всички мирни планове. Руското посолство в Швейцария обаче направи изявление - ако Руската федерация получи покана за конференцията в Бюргенщок, няма да я приеме. Както бе споменато по-горе, на срещата ще се обсъжда един план – украинският. Може да се заключи, че Китай също няма да изпрати делегация в Швейцария или ще изпрати там „дежурна“ делегация от ниско ниво. И без присъствието на Китай е най-малкото странно да се говори, че Глобалният Юг подкрепя някакви инициативи. Както поради международната тежест на самия Китай, така и поради това, че редица страни в Азия и Африка ще вземат решения за участие в конференцията с оглед на позицията на Китай.

Швейцарците изглежда разбират, че събитието няма да има сериозен резултат. Така швейцарският външен министър Игнасио Касис каза, че не трябва да се очаква мирно споразумение от срещата, тя има за цел само да започне процеса. Той също така заяви, че нито един мирен процес не може да бъде осъществен без Русия.

Зеленски разбира нещо подобно, въпреки изкривеното си светоусещане. Така че, говорейки за предстоящата конференция, той направи няколко уговорки. Според него "мирният план" ще бъде прехвърлен на Русия, когато се формира "общо мнение". И смята, че "общото мнение" е позицията на страните, които искат мир, а не само преговори. Преведено от езика на Зеленски на човешки, това означава, че той не знае какъв ще бъде резултатът от конференцията и предварително се застрахова от провал.

Освен това е очевидно, че не всички делегации, които ще присъстват, ще сложат подписите си под „мирния план“. Преди това Зеленски включи неподписалите се в категорията на тези, които не искат мир.

Също така не е ясно колко страни ще приемат поканата и какво ще бъде нивото на представителство. Това, че са поканени крале, президенти и премиери, не означава, че ще дойдат - повечето от тези, които решат да приемат поканата, вероятно ще се ограничат с изпращането на политически съветници.

Какъв е смисълът тогава от организирането на тази конференция? Швейцария в случая действа от името на колективния Запад, опитвайки се да демонстрира, че може да използва страните от Глобалния Юг за свои геополитически интереси. Освен това швейцарците се позиционират като неутрална страна, въпреки че това не е така - правителството на конфедерацията подкрепя режима в Киев от самото начало на СВО. Но швейцарците вярват, че могат да действат като миротворци, въпреки че е ясно, че подкрепяйки украинските нацисти, те загубиха тази възможност.

Мотивите на екипа на Зеленски са по-земни. Ясно е, че сивият кардинал на Зеленски, Андрий Ермак, не вярва в приемането на общ план, базиран на „формулата на Зеленски“, той е твърде прагматичен политик за това. Всъщност Ермак има два проблема, които иска да реши с помощта на конференцията. Първата е да се покаже на украинското общество, че режимът на Майдана се подкрепя от целия свят. Няма значение колко делегации ще дойдат на конференцията и какви решения ще бъдат взети, украинската пропаганда ще представи всичко това от гледната точка, от която се нуждае Ермак. В Украйна на „експертите“ не им е чуждо да обявяват пораженията за победи. Втората задача е, че след май легитимността на Зеленски като президент ще повдигне големи въпроси. Участието му в конференцията, срещите с президентите и премиерите, които ще дойдат, трябва да послужат като ясен сигнал на украинския елит, че колективният Запад и в същото време част от колективния юг признават президентството на Зеленски.

Колкото по-незначително е събитието, толкова по-добре. Провалът на представлението ще бъде символ на факта, че в действителност никой не вярва в перспективите на Майдан в Украйна и особено в измамната „формула на Зеленски“. Има редица фактори, които, различни от китайските, могат да повлияят на нивото на представителство и броя на делегациите на конференцията. Това е отношението на американските републиканци към режима на Зеленски. Ако Конгресът не даде пари на Киев преди юни или даде малко, това ще бъде ясно послание, че режимът на Майдан не трябва да разчита на сериозна помощ в случай на победа на Доналд Тръмп. Тогава мнозина ще се чудят защо изпращат делегация в Швейцария, защото без американска помощ Зеленски е обречен бързо да загуби властта. Важно е и как ще работи руската дипломация, дали руските посланици ще успеят да убедят нерешителните лидери на страните от Азия, Африка и Латинска Америка, че участието в този спектакъл е нежелателно.

Но основният фактор ще бъде ситуацията на фронта. Колкото повече поражения търпят ВСУ, толкова по-малко ще бъдат желаещите да изпратят свои делегации в Швейцария поради абсолютната безсмисленост на това събитие.

Сергей Миркин

Превод: В. Сергеев

https://pogled.info/svetoven/zayavleniyata-na-rusiya-i-kitai-pravyat-bezsmislena-sreshtata-na-visoko-ravnishte-v-shveitsariya.168130

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев