АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВИЕНА: ГОВОРЕНЕ ЗА ПЪЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО Е СПЕКУЛАЦИЯ

Герхард Карнер
28.12.2023 / 10:29

България и Румъния са постигнали споразумение с Австрия за частично влизане в Шенген с въздушния трафик и пристанищата на март, 2024 година, съобщава румънският вестник “Адеварул“.

Според изданието решението вече е взето след няколкоседмични преговори между Румъния, България и Австрия. До два дни предстои гласуване, което ще потвърди споразумението в Комитета на постоянните представители в ЕС (Корепер).

В сряда вечерта Министерството на вътрешните работи на Румъния съобщи, че е постигнало политическо споразумение с австрийското и българското министерство за разширяване на Шенгенското пространство с Румъния и България с въздушни и морски граници от март 2024 г.

Това разкри сайтът "Digi24".

Влизането в Шенгенското пространство ще бъде поетапно - първо с въздушните и морските граници, последвано от преговори през годината за влизане в зоната за свободно движение и за сухопътните граници.

"На 23 декември 2023 г. Министерството на вътрешните работи на Румъния постигна политическо споразумение с партньорските министерства на Австрия и България относно разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България и прилагането на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България по въздушните и морските граници от март 2024 г., както и обсъждането през 2024 г. на прилагането му по сухопътните граници в тясна връзка с компенсаторните мерки за засилване на граничния контрол и прилагането на Дъблинското споразумение.

В съответствие с това на 26 и 27 декември по дипломатически канали, между министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, включително на равнище дипломатически мисии, акредитирани към ЕС, се проведоха обсъждания на проекта за решение на Съвета за правното включване на това политическо споразумение. Тези обсъждания ще продължат и на 28 декември 2023 г.

Министерството на вътрешните работи на Румъния благодари на Европейската комисия и испанското председателство, както и на МВР Австрия и МВР България за конструктивните дискусии, довели до политическото споразумение от 23 декември за достъпа на Румъния и България до Шенгенското пространство.

"Еър Шенген може да дойде бързо за Румъния и България. Тази позиция изрази австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер пред в. “Куриер”.

Австрия вече е единствената в ЕС, която блокира присъединяването на двете източноевропейски страни към Шенген. По думите на Карнер в момента почти няма пълноправни членки на зоната за свободно пътуване - повечето държави въвели отново граничния контрол със съседните.

Според Карнер за София и Букурещ трябва да се обмисли първоначално присъединяването само по въздушен път в Шенген, тъй като при летенето няма проблеми с нелегалната миграция. Министърът разкрива, че се чака предложение от ЕК за изпълнение на този план. Той е загрижен за опазването на външната граница на ЕС, засилването на граничния контрол по сухопътните пътища между България и Румъния и гарантирането, че двете държави приемат и търсещи убежище, за които отговарят като страни по външните граници.

“Ако това се случи, тогава еър Шенген може да се случи бързо. Говоренето за пълноправно членство е чиста спекулация”, заявява Карнер. Той допълва, че е имал разговори с Румъния и България по темата.

Министърът определи Пакта на ЕС за убежището и миграцията като “стъпка в правилната посока”. В момента се разглеждат подробните предложения. Все още не е постигнато съгласие по отношение на идеята процедурите да се извършват извън ЕС в сигурни трети страни.

Карнер не е доволен от ситуацията с предоставянето на убежища в Австрия, въпреки че има рязък спад в молбите тази година: “Страната все още е твърде тежко обременена”.

“Подходът на Австрия е доста опасен, защото, освен че поставя условия, които не присъстват в Шенгенското споразумение, тя се опитва да ни тласне към неприемлив път, а именно - да влезем в зоната за свободно движение на ЕС на два етапа - първо въздушен, а след това и сухопътен Шенген. Това по никакъв начин не оправдава този подход, като се има предвид, че дори най-взискателните доскоро държави, а именно Нидерландия, вече нямат никакви забележки нито срещу Румъния, нито срещу България”, опонира румънският евродепутат Еуген Томак.

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви официално постигането на споразумение за присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство.

“От март следващата година Румъния ще се възползва от предимствата на включването си в европейското пространство на свободно движение по въздух и море“, се казва в изявление на Марчел Чолаку.

Премиерът обяви, че е постигнато споразумение за присъединяване на два етапа.

“След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо съгласие по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница“, каза Чолаку във Фейсбук, цитиран от “Адеварул“.

В друга публикация на изданието се казва, че България и Румъния трябва да влязат и по суша вероятно през 2025 г., но не е сигурно, че това ще стане едновременно.

След последното заседание на Европейския съвет в Брюксел премиерът Николай Денков заяви, че България настоява да се изработи и гласува план с ясни срокове за влизането на България в Шенген, за да не се налага при всеки етап страните от ЕС да гласуват.

В случай на двуетапно присъединяване един от сценариите е Румъния да влезе пълноценно в Шенген преди България, твърди "Адевърул".

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев