АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕЕВСКИ СИГНАЛИЗИРА МВР И ДАНС ЗА РАБОТЕЩ У НАС ЕКИП НА ТЕЛЕВИЗИЯ “РУСИЯ 1", ЗАБРАНЕНА В ЕС

Пеевски
28.12.2023 / 10:11

Пеевски подава сигнал до МВР и ДАНС за работещ на територията на България екип на забранената в ЕС телевизия “Русия 1”, съобщава БНР.

За качените в YouTube материали, заснети в центъра на София, алармираха бившият посланик на страната ни в Русия Илиян Василев и медийни публикации, посочват от пресцентъра на ДПС.

Проявата на недостатъчна активност при подобни провокации е лош сигнал към нашите евроатлантически партньори, както и поставя под риск от влиянието на хибридните атаки обществения ред и застрашава сигурността и суверенитета на България, се казва в сигнала на Делян Пеевски. Той напомня, че Русия е обявила България за неприятелска държава, а преди два месеца Москва изгони кореспондента на БНР като отговор на изгонения от София кореспондент на "Российская газета", уличен в шпионаж.

"Приемам като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия, възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, рупор на руската военна машина, да излъчва от центъра на София", се казва в сигнала на Делян Пеевски. "Изразявам остро възмущение от този акт, като настоявам ръководството на Министерство на вътрешните работи и ДАНС незабавно да извършат спешна проверка за установяване на обстоятелствата и фактите по този случай", подчертава той.

"Напомням, че Русия обяви България за неприятелска държава, а преди два месеца Москва изгони кореспондента на БНР", пише председателят на ПГ на ДПС. "Очаквам ръководството на държавна агенция “Национална сигурност” да извърши проверка във връзка със своите правомощия и да изпълни своите задължения, като с действията си защити националната сигурност на страната и евроатлантическата й принадлежност", настоява Делян Пеевски.

Проявата на недостатъчна активност при подобни провокации е лош сигнал към нашите евроатлантически партньори, както и поставя под риск от влиянието на хибридните атаки обществения ред и застрашава сигурността и суверенитета на България, подчертава той.

По-рано бившият ни посланик в Русия Илиян Василев написа във Фейсбук: "Случайното" интервю на Волгин с канал Россия-1 ме принуждава да задам следните въпроси.

1. На какво основание МВнР е издало виза и разрешение на екипа на тази руска официална медия, която е забранена за излъчване в ЕС, да влезе в България и да прави интервюта и то по празници, след като техният МИД (Министерство на външните работи, бел. ред.) изгони и последния български журналист и на практика сме в режим на взаимна забрана за журналисти?

"тази телевизия "воюва" срещу България с материалите, които прави, в случая - с предавания, които разделят българското общество. За сведение на минувачите, за да действа в София, екипът на Россия-1 е получил визи и то не туристически и би трябвало да е обявил целта на визитата си. Значи някой в МВнР му е помогнал.

Този въпрос е още по-смислен в контекста на очебийния факт, че тази телевизия "воюва" срещу България с материалите, които прави, в случая - с предавания, които разделят българското общество. За сведение на минувачите, за да действа в София, екипът на Россия-1 е получил визи и то не туристически и би трябвало да е обявил целта на визитата си. Значи някой в МВнР му е помогнал.

2. Ръководството на БНР би трябвало да вземе мерки, защото очевидно Волгин е ампутиран от чувство на колегиалност и солидарност, след като дава интервю на канал от страна, която изгони собствения кореспондент на БНР в Русия?

Ако приемем, че сме в състояние на война, и в момента Кремъл е активирал всички руски служби и пропаганди да работят срещу България, правителството и най-вече истинската атлантическа част в сглобката, то действията на Волгин са съставомерни. Няма да използвам правосъдните стандарти на Русия в този момент - "за дискредитация на армията", а нашите собствени - "за поставяне в услуга на чужда държава". Аргументът "свобода на словото" не касае чужда агентура и действия против законно избраните власти, който стимулира "разкол" между "обикновените" хора и властите - ключова опорна точка на Кремъл", пише Илиян Василев във Фейсбук.

Източник: БНР, Епицентър

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев