АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН СЛЕД РУМЪНИЯ ДЕНКОВ ПРИЗНА ЗА КОМПРОМИСА: ВЛИЗАМЕ В ШЕНГЕН САМО ПО ВЪЗДУХ И ВОДА

Денков
28.12.2023 / 13:37

Ден след като румънският министър-председател Марсел Чолаку обяви, че България, Румъния и Австрия са постигнали споразумение за частичен Шенген, новината за компромиса “потвърди” и българският премиер Николай Денков.

Информацията, че Румъния и България са се договорили с Австрия се появи снощи на сайта на румънското вътрешно министерство, а за нея първо обяви изданието “Адеварул”.До този момент обаче тя не бе коментирана от българските власти.

Подгитнатата договореност е отстъпление от позициите на България, която настояваше Виена да се обвърже с конкретна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша.

От днешното изявление на премиера Денков обаче стана ясно, че България е направила отстъпка:

“Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. Те ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на ЕС със Сърбия и Турция, за да намалим притока на нелегални мигранти към Европа”, уточни премиерът.

В същото време той изтъкна всичко това като повод за празнуване: "Имаме още един повод за празнуване - след дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух.

Николай Денков заяви това на последното заседание на МС, но не даде никакви подробности как са протекли преговорите.

"В началото за въздушните и морски граници, добави той, без да обяви дали страната ни има пътна карта за пълноправно членство в Шенген.

Изказването му е по повод информацията изнесена вчера от Букурещ, че март 2024 г. България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода.

"След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес може да се поздравим с безспорния успех на българската държава, каза Денков.

Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне на сухопътните граници и преговорите ще са съчетани със съществена подкрепа на Европейската комисия за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да се намали притокът на нелегални мигранти, подчерта премиерът.

"Тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални мигранти към Европа", добави Денков.

Австрия е поела ангажимент за отваряне и на сухопътните граници, но без посочване на дата. Премиерът определи това като безспорен успех за българската държава.

За преговорите научихме първо от румънските управляващи и медиите в съседната ни страна.

"Решението беше взето на ниво Съвет на Европейския съюз след няколкоседмични преговори между участващите държави, а именно Румъния, България и Австрия", съобщиха вчера от румънското Министрество на ветрешните работи.

До два дни предстои гласуване, което ще потвърди споразумението, в Комитета на постоянните представители в Европейския съюз, сформиран от ръководителите на дипломатическите мисии в Брюксел.

Вчера от вътрешното ведомство на съседите ни потвърдиха, че влизането на страната ни в Шенген по въздух и море ще стане в резултат на сключено политическо споразумение с Австрия и България.

"На 23 декември 2023 г. Министерството на вътрешните работи постигна политическо споразумение съвместно със съответните министерства на Австрия и България по отношение на разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България и прилагането на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България във въздуха и морските граници от месец март 2024 г., както и обсъждането през 2024 г. на прилагането му по сухопътните граници в тясна връзка с компенсаторните мерки относно засилването на граничния контрол и прилагането на Дъблинското споразумение.

През дните на 26 и 27 декември се проведоха дискусии по дипломатически канали, между министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, включително на ниво дипломатически мисии, акредитирани в ЕС, на проекта за решение на Съвета за правно инкорпориране на споменатото политическо споразумение. Тези дискусии ще продължат и утре, 28 декември 2023 г.

Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави-членки на ЕС, процедурна стъпка, която ще продължи утре, 28 декември 2023 г.", каза министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.

На 19 декември 2023 година премиерът Николай Денков определи евентуално влизане във "въздушния" Шенген, като голям успех, но уточни, че продължават преговорите с Австрия България и Румъния да се присъединят към зоната за свободно пътуване и със сухопътните си граници.

"Първо, да влезем във въздушния и морския Шенген, това вече си е голям успех. Така че нека първо да се зарадваме на това. Ще преговаряме до последния момент за това и сухопътните граници да бъдат включени", посочи тогава Денков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев