АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТОНИУ ГУТЕРИШ ПРИСТИГНА В КАЗАН ЗА СРЕЩАТА НА БРИКС

Антониу Гутериш пристигна в Казан за срещата на БРИКС
23.10.2024 / 09:18

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш пристигна в Казан, за да участва в срещата на върха на държавните глави на БРИКС. Това съобщиха от пресслужбата на Държавния съвет на Република Татарстан.

На международното летище "Тукай" в Казан г-н Гутериш се срещна с председателя на Държавния съвет на Република Татарстан Фарид Мухаметшин“, се казва в съобщението.

От 22 до 24 октомври в Казан се провежда шестнадесетата среща на върха на държавните глави от БРИКС, която е ключово събитие от председателството на Руската федерация на обединението.

БРИКС беше създаден през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия станаха пълноправни членове на групата.

Срещата на върха в Казан ще бъде първата, в която ще вземат участие и новите членове. Сред чуждестранните лидери, които пристигнаха в Казан, са китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев