АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ДЗИНПИН КЪМ ПУТИН: СВЕТЪТ Е В ХАОС, НО ПРИЯТЕЛСТВОТО МЕЖДУ КИТАЙ И РУСИЯ ЩЕ УСТОИ

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин по време на среща в рамките на 16-ата среща на върха на БРИКС в Казан
23.10.2024 / 09:13

Владимир Путин прие в Кремъл китайския президент Си Дзинпин. Държавните глави потвърдиха "историческия, стратегически характер" на отношенията.

Руският лидер поддържа тесни контакти с него: припомнете си, че той избра Китай за първото си чуждестранно посещение след встъпването в длъжност през май.

Взаимодействието между Москва и Пекин, за което многократно се говори на всички нива (както държавни глави, така и министри), в момента е на върха си. Путин и Си неизменно използват обръщението „скъпи приятелю“ в разговорите. Освен това тази година страните отбелязват знаменателна дата - 75-ата годишнина на дипломатическите отношения.

„Нашето многостранно сътрудничество е равноправно, взаимноизгодно и абсолютно неконюнктурно“, припомни Путин. Според него това служи като модел в съвременния свят.

Русия и Китай успешно реализират съвместни проекти в енергетиката, промишлеността, високите технологии, транспорта и логистиката, селското стопанство. И дори негативните външни фактори не пречат на това, подчерта президентът. През януари-август търговският оборот се е увеличил с 4,5% като цяло, „положителната тенденция продължава“.

Путин нарече Си „скъп приятел“ и каза, че партньорството с Китай е фактор за стабилност в света. „Руско-китайското сътрудничество в световните дела е един от основните стабилизиращи фактори на световната сцена“, посочи руският държавен глава и добави: „Възнамеряваме да продължим да засилваме координацията на всички многостранни платформи, за да гарантираме глобална сигурност и справедлив световен ред.“

А сътрудничеството между страните по международни въпроси „е един от основните стабилизиращи фактори на световната сцена“.

„Възнамеряваме още повече да увеличим координацията на всички многостранни платформи, за да гарантираме глобалната сигурност и справедлив световен ред“, увери Путин.

„Ние поехме по правилния път за изграждане на взаимодействие между великите сили“, потвърди Си. „В новата ера вие и аз винаги обръщаме повишено внимание на китайско-руските отношения и да ги държим под личен контрол. Той също така благодари на Русия за свършената работа като председател на БРИКС през 2024 г.

„В момента светът преминава през промени, невиждани от сто години, международната ситуация е оплетена в хаос“, каза Си. „Но аз силно вярвам, че приятелството между Китай и Русия ще продължи за поколения напред и отговорността на великите страни към техните народи няма да се промени“, добави той.

Си посочи, че сътрудничеството с групата БРИКС е „най-важната платформа за солидарност и сътрудничество между държавите с нововъзникващи пазари и развиващите се страни в днешния свят“.

Той каза, че БРИКС е „основна сила в насърчаването на реализирането на равноправна и организирана глобална многополюсност, както и на приобщаваща и толерантна икономическа глобализация“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев