АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПА КУПУВА ВСЕ ПОВЕЧЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ. НО НАСТОЯВА, ЧЕ ГО ПРАВИ НЕОХОТНО

Европа купува все повече газ от Русия. Но настоява, че го прави неохотно
17.10.2024 / 10:38

Страните от ЕС обявиха желанието си да ограничат, а в бъдеще напълно да спрат покупките на руски енергийни ресурси, пише Financial Times. Междувременно вносът на газ от Русия за страните от ЕС се увеличи през първата половина на годината и продължи да расте през втората.

Доставките на втечнен природен газ (LNG) се увеличиха въпреки санкциите срещу Москва и опитите да бъде отслабена нейната икономика.

Париж призовава компаниите, доставящи руски газ, да се идентифицират по-ясно в пристанищата на ЕС. По този начин Франция се опитва да спре увеличаването на доставките на руски изкопаеми горива за страните от ЕС.

Франция и девет други държави, включително Австрия и Чехия, разпространиха документ, призоваващ Европейската комисия да изисква от доставчиците на руски втечнен природен газ ясно да се идентифицират при разтоварване в пристанищата на ЕС и да посочват обемите на вноса.

В документа се казва, че някои доставчици на газ, които са запазили резервоари за разтоварване на руски втечнен природен газ в пристанищата на ЕС, "в момента не се идентифицират правилно".

Френският министър на енергетиката Agnès Pannier-Runacher каза във вторник, че е необходимо "най-високо ниво на прозрачност по отношение на потоците [LNG]", за да се "елиминира такава зависимост".

Според Института за икономически, енергиен и финансов анализ вносът на газ от Русия през първата половина на 2024 г. се е увеличил с 11% в сравнение със съответния период на миналата година, въпреки опитите на ЕС да се откаже от руските изкопаеми горива.

Франция и нейните партньори казват, че някои вносители на газ са запазили резервоари в пристанищата на ЕС за съхранение на втечнен природен газ, внесен от Русия, но "в момента тези доставчици на природен газ не се идентифицират правилно".

През този период Франция, Испания и Белгия представляват 87% от руския внос на втечнен природен газ в Европа, като вносът във Франция се е увеличил повече от два пъти, а този в Белгия е намалял с 16%, съобщава Институтът за икономически, енергийни и финансови анализи.

Веднъж внесен в ЕС, крайната дестинация на газа е трудна за проследяване, тъй като той често се смесва с газ от други източници и е предмет на поверителни търговски договори.

Белгия заяви, че страна от ЕС, която получава руски газ в белгийските пристанища, трябва да потвърди необходимостта за своите енергийни доставки и призова Европейската комисия да координира тези усилия.

Опитите за намаляване на доставките на руско гориво за страните от ЕС до голяма степен се възпрепятстват от Унгария, която последователно се съпротивлява на санкциите и се стреми да удължи съществуващите споразумения с руския газов гигант "Газпром".

Миналия четвъртък Будапеща подписа споразумение с "Газпром" за продължаване на доставките на руски газ по маршрута на турския тръбопровод.

Газ от Русия също постъпва в ЕС през Украйна по договор, който изтича в края на тази година.

"Дискусиите за удължаване на този договор са много чувствителен въпрос", каза високопоставен европейски служител. "Трябва да приемем факта, че Украйна получава приходи от транзит".

Държавният секретар на германското министерство на икономиката и опазването на климата Свен Гиголд каза, че е загрижен за увеличаването на вноса на руско гориво и че комисията трябва да представи "пътна карта... за намаляване на вноса от Русия за всички видове гориво до нула."

Безпокойството идва, след като през юни ЕС направи първата стъпка към ограничаване на руските доставки на LNG чрез налагане на санкции върху трансбордирането или реекспорта на руско гориво за трети страни от пристанища на ЕС.

Страните от ЕС, включително Холандия, изразиха загриженост, че мярката би имала нежелан страничен ефект от увеличаване на доставките за ЕС. Факт е, че тези товари вече не могат да бъдат реекспортирани никъде, въпреки че забраната официално влиза в сила едва през март следващата година.

Френската енергийна компания и вносител на руски втечнен природен газ TotalEnergies потвърди, че продължава да доставя на Европа втечнен газ, произведен от руския завод в Ямал по дългосрочни договори "вземи или плати" (take or pay), които е длъжна да изпълни по закон. Компанията отбеляза, че подобни договори могат да бъдат спрени само ако конкретни държави наложат санкции.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев