АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШОЛЦ Е ГОТОВ ДА ОБСЪДИ С ПУТИН ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА „СПРАВЕДЛИВ“ МИР В УКРАЙНА

Шолц
16.10.2024 / 20:45

Германският канцлер Олаф Шолц днес отново подчерта готовността си да разговаря с руския президент Владимир Путин за „справедлив“ мир в Украйна, предадоха ДПА и БТА.

Той посочи, че следва ясни принципи, като настоява за разговори с Русия. Никога няма да се вземат решения "през главата на Украйна и никога без съгласуване с най-близките ни партньори", увери Шолц.

Той защити близките отношения на страната си със САЩ и други съюзници от НАТО на фона на неотдавнашни критики, отправени от опозиционни партии.

Дясната "Алтернатива за Германия" и новосъздаденият ляв aлианс "Сара Вагенкнехт" поставиха под въпрос дългогодишни опорни стълбове на германската политика, подчерта Шолц в изказване пред парламента.

"Казвам, че това е погрешно. Това е заплаха за нашата сигурност. Трябва да се придържаме към константите на нашата външна политика, към нашата международна ориентация", добави канцлерът. Сред тези константи са членството на Германия в Европейския съюз и НАТО, както и тясното сътрудничество със САЩ, отбеляза Шолц.

"Те ще продължат да бъдат централните точки на международната ориентация на Германия", добави той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев