АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ" ПОКАЗВА СОФТУЕРА ЗА ОБРАБОТКА НА ДАННИТЕ ОТ ВОТА

Информационно обслужване
16.10.2024 / 08:38

Държавната фирма "Информационно обслужване" ще демонстрира днес софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването в парламентарните избори на 27 октомври.

На публичното събитие могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие партии, коалиции и инициативни комитети, и представители на медиите.

По закон "Информационно обслужване" извършва компютърната обработка на данните от секционните протоколи първо в Районите избирателни комисии и повторно в ЦИК.

Фирмата трябва да предостави на ЦИК данни от протоколите не по-късно от 3 часа след приемането и потвърждаването на последния секционен протокол в РИК, но не по-късно от 48 часа от приключване на гласуването.

След това до 5 часа след постъпването в ЦИК и на последния секционен протокол трябва да е готова и разпечатката с всички несъответствия на числовите данни между базите, създадени в РИК и в ЦИК.

Изчисляването на окончателните резултати от парламентарния вот трябва да се извърши не по-късно от 5 часа, след като ЦИК предостави взетите решения по всички различия в данните от първата и втората обработка.

Още в края на месец август ЦИК прие с решение изисквания към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването, като разписа, че технологията трябва да позволява пълно проследяване на компютърната обработка и изключва възможности за внасяне на нерегламентирани промени в данните.

"Информационно обслужване" е отговорна и за видеонаблюдението и излъчването в реално време при преброяването на гласовете и попълването на протоколите в секционните комисии след края на изборния ден.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев