АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СИ ПОЗДРАВИ ВЕНЕЦУЕЛСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ МАДУРО ЗА ПРЕИЗБИРАНЕТО МУ

Китайският президент Си поздрави венецуелския президент Мадуро за преизбирането му
30.07.2024 / 15:31

Китайският държавен глава Си Дзинпин поздрави венецуелският президент Николас Мадуро за преизбирането му, за разлика от съмненията и критиките на някои латиноамерикански лидери и на САЩ, предадоха днес китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Според избирателните комисии Мадуро е спечелил третия си мандат с 51% от гласовете. Опозицията, обаче, обяви, че има доказателства за победата си, на фона на общонационални протести, като в столицата Каракас полицията използва сълзотворен газ за разпръскване на протестиращите.

В поздравителния си адрес към Мадуро, Си посочи дружеските взаимоотношения и заяви, че Мадуро е повел правителството и народа си по път на развитие в съответствие с условията на страната, каза китайската държавна информационна агенция „Синхуа“.

„Китай, както винаги, твърдо ще подкрепи усилията на Венецуела да опази националния [си] суверенитет, националното [си] достойнство и социалната стабилност и твърдо подкрепя справедливата кауза на Венецуела да се противопоставя на външна намеса“, каза Си.

Всички страни трябва да уважават избора на венецуелския народ, заяви говорител на китайското външно министерство в отговор на запитване за позицията на Китай по спорното преизбиране на Мадуро.

„Смятаме, че венецуелското правителство и народът са способни да се справят със собствените си вътрешни работи“, добави говорителят на външното министерство Лин Цзян, предаде БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев