АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОПИТ С ТРЕТИЯ МАНДАТ: СПОР МЕЖДУ ИТН И КРАСИМИРА КАТИНЧАРОВА ЗАРАДИ АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

Опит за кабинет с третия мандат
30.07.2024 / 12:17

Приключи срещата между ИТН и Красимира Катинчарова, която беше единствената, която се отзова на поканата към независимите депутати от "Величие".

Тя подчерта, че е упълномощена от колегите си да изрази позициите им.

В началото на разговора Катинчарова сподели, че е останала изненадана от това, че разговорите са започнали от най-малките в парламента. Тя приветства подхода на ИТН първо да се говори за политики и приоритети, и чак след това за имена.

Спор за АЕЦ „Белене“

Тя отбеляза, че те са внесели в Народното събрание проекторешение за изграждане на АЕЦ "Белене" с помощта на украинската страна.

"Имате ли интерес да развием неемисионна базова мощност. Вие отказвате да разгледате този проект, който е номер едно приоритет за бъдещи разговори. По силата на какви правила нашето предложение не е влязло в Комисията по енергетиката", каза тя.

От ИТН заявиха, че са отворени за разговори.

"Няма проблем ние да говорим с колегите от енергийната комисия и вие да дойдете и да говорите с тях, но не да го поставяте като ултиматум. Това ли е единствената тема за разговор между нас или не", попита Тошко Йорданов.

Катинчарова заяви, че ще продължи разговорите по другите точки с ИТН само, ако прокторешението влезе в комисия.

Тошко Йорданов обеща, че ще направят всичко възможно то да влезе в енергийна комисия, но не обещава след това да продължат разговорите между тях, защото проектът "Белене" не е единственият проблем на България.

След срещата Красимира Катинчарова заяви след срещата, че няма да подкрепят това правителство.

"Дойде един представител от шест човека, който нямаше идея какво трябва да се прави в държавата. Може да се направи извод какви хора се допускат", каза той след срещата.

"Дори и да отидем на нови избори, хората трябва да мислят преди да отидат до урните. Надявам се втората среща да бъде по смислена, за да видите програмата", каза Балабанов от ИТН.

Промяна на в графика на срещите обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

За 17:30 часа са насрочени разговорите с Николай Марков, Христо Борисов, Дарин Георгиев, Георги Куков, Етиен Леви, Виктория Василева, както и с независимия депутат Калоян Методиев (бивш депутат от "БСП за България").

За сряда е преместена срещата с председателя на ДПС Джевдет Чакъров и независимите депутати от ДПС.

Йорданов обяви, че ДПС на Делян Пеевски са отказали да се явят на среща.

„Страната е изпаднала в дълбока политическа, икономическа и социална криза. Не на последно място е нарушено и доверието между гражданите и техните народни представители. Едва ли има отговорен депутат в 50-ото Народно събрание, който да не осъзнава, че на страната е нужно стабилно управление, което да започне да решава най-неотложните проблеми. Това не може да стане без широка парламентарна подкрепа и ясна управленска програма“, написаха в поканата си ИТН.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев