АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧИ НА ИТН ТРЕТИЯ МАНДАТ: ПРИЗОВАВАМ ВИ ДА ПРИСТЪПИТЕ НЕЗАБАВНО КЪМ РАЗГОВОРИ

 Президентът връчи на ИТН третия мандат
29.07.2024 / 14:33

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има Такъв Народ" и възложи на партията да посочи кандидат за министър-председател. Според Конституцията президентът трябва да връчи третия проучвателен мандат на парламентарна група по свой избор.

Мандатът бе даден на Тошко Йорданов.

"Това е последният шанс пред 50-то НС да излъчи правителство", каза Радев. "На фона на конфликтите между партиите, вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си. Надявам се това да ви помогне при реализация на мандата", каза президентът. Той припомни, че третият мандат има по-голяма специфика и не задължава партията да излъчи кандидат за министър-председател днес, а да го направи на по-късен етап и след разговори с другите политически сили.

"Призовавам ви да пристъпите незабавно към разговори", допълни той. Президентът ги призова да използват конструктивен и прозрачен диалог и им пожела успех.

Тошко Йорданов взе мандата и благодари за отговорността, която им е възложена. "Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи този трети мандат, според нас по-голяма отговорност, отколкото другите два мандата", каза Йорданов. "Ние ще подходим изключително практично и с разум, ще проведем разговори с всички парламентрно представени партии, включително и с независимите депутати", допълни той. По думите му процесът ще бъде изключително прозрачен и ще започнат още от утре.

"Няма политическа партия или политически представител в този парламент, който да не е казал, че отиването на избори не е най-доброто решение", каза Йорданов след получаването на мандата. "Ние ще бъдем отговорни, загърбвайки всякакви лични реплики, които сме си разменяли с останалите политически партии и представители. От утре започваме срещи с всички партии", каза той. По думите му ще изготвят график и ще изпратят официални писма. На срещите ще обсъждат приоритетите, проблемите и начина за тяхното решаване и ако постигнат съгласие на разговори, ще се водят разговори за съставяне на кабинет.

Йорданов каза, че на срещите ще присъстват и медиите. "Българските граждани да виждат кой какво е казал, къде имаме пресечни точки и кой или коя партия ще прати държавата на избори", заяви той. На въпрос колко време ще им е необходимо, той заяви, че до края на седмицата ще имат представа възможно ли е да се реализира третият мандат.

"Много е важно да видим дали имаме държавници", каза Станислав Балабанов.

При неизпълнение и на третия мандат, президентът трябва да насрочи парламентарни избори до два месеца от връщането на мандата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев