АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В ГЕРМАНИЯ ЗАБРАНИХА СПИСАНИЕ ЗАРАДИ ИНТЕРВЮ СЪС ЗАХАРОВА. ТЯ: ТОВА Е ГЬОБЕЛС!

На снимката: Главният редактор на списание Compact Юрген Елзасер пред дома си, в който службите за сигурност извършват обиск.
17.07.2024 / 11:19

След забраната моментално бяха закрити всички акаунти в youtube и социалните медии на списанието, а клипове показват как полицията конфискува дори мебелите на издателя, столове и бюра. Списанието Compact, което се смята за рупор на радикалното крило на дясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), има тираж от 40 000 екземпляра и широко присъствие в социалните медии. Забраната се отнася и за дъщерното дружество на Compact, Conspect Film, и забранява всякакво продължаване на предишни дейности.

Германската цензура в настоящия период е сравнима с времето на министъра на пропагандата на нацистка Германия Йозеф Гьобелс. Това заяви пред ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по повод на забраната в Германия на списание „Компакт“ и извършените обиски заради публикувано интервю с нея.

„Това беше разговор без бележки и цензура от страна на журналиста от „Компакт“: въпрос - отговор. Очевидно този формат вече е забранен в Германия. Германската цензура от настоящия период е сравнима с времето на Гьобелс. Тя преследва всичко, което не се вписва в нагласите на две хиляди двадесет и четвъртия Райх - отбеляза дипломатът.

„Чудя се дали този акт на информационен вандализъм няма да бъде забелязан този път и в ОССЕ или в ЮНЕСКО, която беше доведена до задънена улица от американците?“, продължи Захарова. - Захарова продължи. - Между другото, имаше много коментари, включително в германските медии, в които се критикуваха ответните стъпки на Русия за блокиране на медиите на ЕЕС/НАТО заради забраната на руски публикации в Западна Европа. Всички игнорираха, че нашите мерки са ответни. Така че сега Германия забрани собствените си медии, естествено без никакви ответни мерки. Просто като акт на насилие срещу журналистите, които проявяват свобода да търсят точна информация. Интересно как ще реагират германските журналисти и медиите в ЕС? В Берлин се страхуват от истината като от огън. Но ние ще изгорим с огън.

За подготовката на интервюто и последиците от нея

Интервюто със Захарова е публикувано в "Компакт" на 13 юли. Преди това ръководителят на германското Министерство на вътрешните работи Нанси Перо забрани издаването на списанието, а помещенията на изданието и други обекти бяха претърсени. „Връзката е очевидна“, казва източникът пред ТАСС. - Имаше съответен материал - интервю със Захарова, в което тя призовава германците да не ходят в Русия, а да спасят Германия, като останат в собствената си страна.“

Преди интервюто журналист от изданието отбеляза, че основните медии в Германия „не могат“ да правят повече интервюта със Захарова след началото на СВО, а този разговор е първият от 2022 г. насам в германските медии.

В заповедта на германското вътрешно министерство за забрана се казва, че списанието, ръководено от Юрген Елзасер, известен публицист в Германия, е против конституционния ред на ФРГ. По време на претърсванията бяха иззети документация и оборотни средства.

Compact излиза за първи път през 2010 г. и оттогава се превръща в едно от най-важните издания на т.нар. нова десница; издателите му поддържат тесни връзки с "Алтернатива за Германия", малката партия "Свободна Саксония" и активисти на дясноекстремисткото Движение за идентичност. Ежемесечно се публикуваха 40 000 екземпляра на Compact. Имаше и канал в YouTube, който сега също е забранен. Изданието вече няма право да публикува каквато и да е информация във Facebook (забранен в Руската федерация; той принадлежи на корпорация Meta, призната за екстремистка в Русия), X (бивш Twitter), Telegram или да продава свои продукти.

През декември 2021 г. Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването) класифицира списанието като „доказано дясноекстремистко“. Според нейната оценка "Компакт" разпространява „антисемитски, враждебни към малцинствата, исторически ревизионистични и съдържащи теории на конспирацията материали“. „Поради сравнително широкия обхват на "Компакт" съществува риск списанието да допринесе за социални сътресения и политическа дестабилизация в Германия“, се казва в доклада на контраразузнаването. Освен това агенцията смята, че от началото на специалната операция на Русия в Украйна изданието уж целенасочено разпространява „дезинформация“ в полза на Руската федерация. От своя страна главният редактор Елзесер обвини германските власти, че водят „война“ срещу списанието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев