АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БНБ ГЛАСУВА ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ПОДУПРАВИТЕЛЯ АНДРЕЙ ГЮРОВ

Андрей Гюров
17.07.2024 / 11:12

Управата на Българската народна банка (БНБ) единодушно с 6 гласа "за" реши, че саналице законовите основания за освобождаването на Андрей Гюров от поста на подуправител. Причината е установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост заради непрекратено навреме участие в търговско дружество и в нестопански организации. Пълният текст на решението на УС на БНБ, което е безпрецедентно, може да се прочете тук.

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров не е напуснал ръководството на "Продължаваме Промяната"

Ресорът на Андрей Гюров е управление "Емисионно", т. е. той отговаря за валутния борд, за управлението на международните валутни резерви на страната от 68 млрд. лв. и за преструктурирането на проблемни банки.

Заради специалните изисквания за независимост на управата на БНБ според правото на ЕС централната банка има правомощие сама да прецени дали са налице законовите основания за предсрочно остраняване на нейни членове.

Случаят с Андрей Гюров е пореден срам за "Продължаваме промяната" и медиите на „Америка за България“

Оттук нататък крайната дума по казуса имат Върховният административен съд (ВАС) и Народното събрание (НС). Съдът има 14-дневен срок, за да потвърди или отхвърли решението на БНБ. Ако решението бъде потвърдено и влезе в сила, то се изпраща на Народното събрание за предсрочно освобождаване. Ако бъде отхвърлено,Гюров ще продъли да изпълнява функциите си на подуправител. Но до окончателното разрешаване на казуса той спира да изпълнява правомощията си.

По-рано днес Гюров, който подаде жалба в Административен съд - София град срещу решението на КПК, съобщи във Фейсбук, че тя е приета за допустима и че делото ще се гледа през септември. Това обаче не отменя процедурата, стартирана от БНБ.

Според решението на КПК от 24 юни Гюров е в несъвемстимост, защото не е напуснал управата на фирмата "Йонтех Инженеринг" ООД в продължение на четири месеца след като е бил избран. Освен това не е декларирал и участието си в сдруженията "Балкански-Паница Институт за научни изследвания" и "Голф-клуб Благоевград".Принципно Законът за БНБ позволява извършването на нестопанска дейност, но само ако е неплатена и при условие че управителният съвет на банката е дал съгласие. Гюров е пропуснал да задейства тази процедура и съответно решение на управата на банката по този въпрос няма.

В решението си комисията посочва, че има възможност избраният за публичен пост да декларира несъвместимост и след това да я отстрани в рамките на един месец. В този срок подуправителят на БНБ не е предприел такива действия. Заличаването на участието му във фирмата е посочено в регистъра през декември 2023 г., а в голф клуба - през януари 2024 г.

За участието си в дружествата с нестопанска цел Гюров е уведомил управата на БНБ едва в края на миналия ноември. Според комисията това е направено "предвид извършвана вътрешна проверка". Тогава е обяснил, че след избора му не е осъществявал никаква дейност в дружествата. По този повод комисията посочва, че това "не променя обстоятелството, че управителният съвет не е уведомен своевременно – при встъпването в длъжност".

Страстите около несъвместимостта на Андрей Гюров заглушиха фактите. С мърлящината си „Промяната“ ни пази най-добре от влизане в еврозоната

БНБ на няколко пъти вече подчерта, че не може да се произнася по съществото на решението на КПК за несъвместимостта, а само установява дали то е основание за прекратяването на правомощията на подуправителя. "Според правилата на административното право УС на БНБ не преценява по същество акта, приет от КПК, в чиято компетентност е установяване на несъвместимост, а единствено съобразява този акт в контекста на принципите и правилата на централното банкиране", казаха от централната банка.

"Законът за БНБ предвижда кратък срок за произнасяне от страна на съда, с оглед обезпечаване на интегритета и независимостта на централната банка и недопускане на ситуация, при която нейният ръководен орган да функционира в рамките на непълен състав по-продължителен период от време. Съдът може да прецени за необходимо да бъде сезиран и Съда на Eвропейския съюз, в случай че приеме за необходимо и неговото тълкуване по казуса", допълниха още от БНБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев