АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ: ЩЕ ВОДИМ РАЗГОВОРИ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ДЕКЛАРАЦИЯТА, НО НЕ И ЗА ВТОРИЯ МАНДАТ

ГЕРБ: Ще водим разговори за подкрепа за декларацията, но не и за втория мандат. По-честният вариант е да отидем на избори
16.07.2024 / 12:30

По всички теми в деклация вече сме изразили съгласие и желание за съвместна работа. Ще се отзовем на поканата среща, но няма да подкрепим втори и 3 мандат. Това обяви на брифинг в НС зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева след като ден по-рано ПП-ДБ, при които ще отиде вторият мандат за съставяне на правителство, поискаха 3 месеца отсрочка за реализирането му и анонсираха декларация, с която искат мнозинството в парламента да се ангажира с приемането на 7 закона. Едва тогава според тях може да се говори за мнозинство, което да подкрепи евентуален техен кабинет.

"За тези три месеца... Няма смисъл да губим времето на хората. По-честният вариант е да отидем отново на избори", посече щенията им Сачева.

От парламентарната група на ДПС още вчера дадоха заявка, че не подкрепят подобен ход, а Йордан Цонев дори обвини ПП-ДБ, че "изнасилват конституцията".

За да имаме реални резултати, трябва да назоваваме нещата с истинските им имена, каза Сачева. Според нея не е коректна заявката на ПП, че те са еднствената антикорупционна партия, само те, и сега ще тестват останалите. "Това, че си се самопровъзгласил за борец с корупцията, не те прави такъв, под маската за борба с корупция се прави точно обратното", каза тя. И даде примери за скандали, в които ПП-ДБ са били замесени, като например меморандума с Гемкорп, "на база, на който бе подготвена за преотдаване цялата българска енергетика".

Тя припомни и скандалите с агенция "Митници", снимките с кученца, пудели и пачки", искането за дерогация з а"Лукойл" без мотиви и др.

"Колегите от ПП дължат отоговри. Когато някой се опитва да си присвои борбата с корупцията...", каза още Сачева. И подчерта, че антикорупционните правила са били разработени от колежката и Рая Назарян (в момента шефка на НС от ГЕРБ - бел. ред.), и са били съгласувани в ЕК от Мария Габриел. "Всички опити за присвояване на антикорупционнот законодателство трябва да бъдат забравени от колегите от ПП-ДБ", категорична бе народната представителка.

Сачева не е съгласна и , че ПП-ДБ са единствената проевропейска партия в България и се мотивира, цитирайки Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен, които дойдоха за предзброрната кампания на ГЕРБ и партньорите им от СДС. "Колкото по-бързо спрете да се провъзгласявате за единствените борци с корупцията, толкова по-бързо ще намерим пътя един към друг, за да решеим проблемите на хората в България", посъветва тя втория мандатоносител.

Зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ отново каза, че ще се отзоват на поканата за разговори и подчерта, че освен тези 7 закона има още много, които са важни за българсктоо общество - социални, здравни, образователни, включително и Закона за еврото. И настоя за реална работа в НС.

"Тази игра, която напомня драматургията на Жан-Пол Сартър "Адът - това са другите", се разпознава от всички граждани. Казваме - да се върнем на масата на разговорите, да има диалог, но не знам какво може да се очаква от НС, което бе бламирано да има продължителен живот още с първия мандат", заключи Сачева.

Деница Сачева посочи, че през изминалите две седмици са получили разнопосочни послания от ПП-ДБ. „Знаете, че ние дадохме този началото на диалога, в който да търсим пресечни точки, тогава ние дори не получихме писмен отказ от ПП-ДБ. Такъв дойде през медиите. Впоследствие заявиха, че ще бъдат категорична опозиция. Минахме през идеи за технически кабинети и очевидно сега, когато станаха втората парламентарна група, виждаме наченки на нормално зряло политическо поведение”, отбеляза тя.

„Оставаме скептични доколко парламентарна група, която има само 39 представители и загуби 300 000 гласа на последните избори, може да си позволи да диктува целия дневен ред на обществото и продължава да счита себе си за безапелационен победител”, каза Сачева.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова критикува заявката на ПП-ДБ, че те са единствената антикорупционна партия в страната. „Това, че си се самопровъзгласил за борец с корупцията, не те прави такъв. Много често под маската на борбата се вършат точно обратните неща. Не бива да забравяме, че ПП-ДБ дължат много отговори на българското общество”, допълни тя.

Петкова отправи призив към коалицията ПП-ДБ. „Колкото по-бързо спрете да се самопровъзгласявате за единствените борци с корупцията в страната и за единствените проевропейска партия, толкова по-бързо ще намерим пътя един към друг”.

Днес следобед има председателски съвет, на който ще се търси решение за съставянето на парламентарни комисии.

Източници: "24 часа", NOVA

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев