АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЙОТОВА: ЩЕ ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРАТА ДАТА ЗА МАНДАТА НА ДПС, ТАКА ЧЕ ДА ЗАПАЗИМ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС

Илияна Йотова Снимка: БТА
10.07.2024 / 12:26

Президентът ще реши кога да връчи на ДПС втория мандат за съставяне на правителство, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Аз не зная, но надявам се в следващите дни! Това е единствено и само негово решение. Негово правомощие е. Това, което мога да ви уверя, че много внимателно следим всичко, което става в страната, целия политически процес и ще изберем най-добрата дата, така че да запазим националния интерес".

Йотова продължава да бъде оптимист, че правителство ще бъде съставено.

"Надявам се, че след като изчерпаме епистоларния жанр с размяната на писмата, ще се премине към истински преговори, така, както впрочем повелява демократичният процес в една парламентарна държава".

Увеличават се партиите, които имат желание да получат третия мандат за кабинет, ако вторият се провали. До момента обаче от формациите се чуват само заявки без конкретни политики.

"Говори се за всичко друго - за евентуални съюзи, за разводи, защото виждате, че е неспокойна ситуацията в доста от политическите играчи, но нито един от тях не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави през следващите месеци. Ще имаме проблеми и с бюджета есента. Трябва да се мисли за това кой как ще приеме този бюджет, каква ще бъде и външната политика на страната".

Важно е и кои ще са предложенията за министри, коментира Йотова.

"Ако една политическа партия иска сериозно да вземе мандата и твърди, че може да състави такова независимо правителство, както казват някои партии - равно отдалечено, нека да видим хората, които ще бъдат номинирани; да видим колко са независими. За мен стабилните правителства са правителства, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има експерти, но за тях трябва да има ясно мнозинство и ясни, дефинирани политики".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев