АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХАСАН АДЕМОВ: ДПС ВИНАГИ ОЦЕЛЯВА, ЩЕ ОЦЕЛЕЕ И ТОЗИ ПЪТ

Хасан Адемов
10.07.2024 / 09:26

Няма ДПС на Делян и ДПС на Доган, категоричо заяви д-р Хасан Адемов.

17-те народни представители, които се отцепиха от групата на ДПС в парламента, са подписали празен лист, когато за председател на парламентарната група бе избран Делян Пеевски. Това се случи в началото на ноември миналата година, след като бе отстранен Мустафа Карадайъ.

Това разказа пред "Нова тв" една от знаковите фигури в Движението за права и свободи Хасан Адемов, член на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Адемов не е депутат.

"Те считат, че изборът на Пеевски е в разрез с устава на партията", заяви Адемов и поясни какво има предвид: "Те чуват от трибуната, че с техните подписи е избран председател на парламентарната група. А всъщност твърдят, че са подписали празен лист".

По този начин Адемов обясни какво има предвид т.нар група ДПС-Доган (верните на почетния председател 17 депутати на движението) в своята декларация вчера, в която обяви, че "Настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган".

Членът на ЦОБ на ДПС добави, че уставът на партията (чл.26) наистина повелява, че парламентарната група е функция на партията, т.е. трябва да има и двама съпредседатели на групата, както е в ДПС.

Според Адемов, ако съпредседателят Джевдет Чакъров бъде избран начело и на ПГ заедно с Пеевски, това ще е едно от решенията на проблемите.

"Двамата съпредседатели трябва да участват равнопоставено в преговорите за съставяне на правителство. Ако само един преговаря, тогава това е нелегитимно действие спрямо устава", твърди Адемов.

Според него това не е първият сериозен трус в ДПС и посочи, че предишният подобен е бил с Лютви Местан, но "ДПС винаги оцелява, ще оцелее и този път".

Адемов говорил наскоро с Доган по телефона и каза, че почетният председател скоро ще направи изявление.

Той описа ДПС като свободолюбива партия и "имунната ѝ система реагира, когато има нарушения".

Не стана ясно защо от миналия ноември чак сега става известно как е бил избран Пеевски за председател на ПГ, а през януари стана и съпредседател на ДПС заедно с Джевдет Чакъров.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев