АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД РЕШАВА ВЪВ ВТОРНИК ЗА ИЗБОРА НА АТАНАСОВА И БЕЛАЗЕЛКОВ

Конституционният съд
09.07.2024 / 08:42

Сред мотивите е посочено, че с избора на Атанасова и Белазелков е определен противоконституционно пълен мандат от 9 години, вместо седем, тъй като са изминали две години от приключване на мандата на предшествениците им от парламентарната квота.

На 9 юли Конституционният съд ще разгледа по същество искането за обявяване за противоконституционен изборът на новите членове на КС Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, направен на 19 януари 2024 от 49-ото Народно събрание.

Искането е на президента Радев и опозицията, а сред мотивите е посочено, че с избора им е определен противоконституционно пълен мандат от 9 години, вместо седем, тъй като са изминали две години от приключване на мандата на предшествениците им от парламентарната квота.

Според конституционалисти без произнасяне за избора на новите двама членове КС не може да пристъпи към разглеждане на промените на конституцията, за които е сезиран също от президента и депутати от партия "Възраждане". Насрочването на заседанието за утре подкрепя хипотезата, че КС се готви да реши в скоро време за промените на конституцията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев