АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН: В КОНТАКТИТЕ С УКРАЙНА И РУСИЯ УНГАРИЯ ДЕЙСТВА ОТ СВОЕ ИМЕ, А НЕ С МАНДАТ НА ЕС

Виктор Орбан
05.07.2024 / 10:19

Унгария е наясно, че нейното председателство на Съвета на ЕС не ѝ дава право да преговаря с Русия и Украйна от името на Европейския съюз, но би искала да използва усилията си, за да накара страните в конфликта да сключат мир. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в ефира на радио "Кошут", съобщава ТАСС. Той е съгласен, че временното председателство на Съвета "не дава право да се преговаря от чуждо име".

„Но аз дори не се нуждая от мандат, просто посещавам места, където има война, която може да засегне Унгария, и задавам въпроси. Направих това на среща със Зеленски и го попитах къде минава поставената от тях червената линия”, каза Орбан.

"Седейки в Брюксел, това не може да се направи, трябва да се предприемат стъпки за постигане на мир“, подчерта той. Според него Унгария „може да бъде инструмент в ръцете на тези хора, които искат мир“. По думите му, страните в конфликта трябва да „изминат дълъг път, който може да завърши с прекратяване на огъня и мирни преговори“.

На 2 юли Орбан посети Киев, където се срещна със Зеленски и предложи временно прекратяване на огъня, за да се подготвят преговорите с Русия, а на 5 юли ще посети Москва. След това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в Брюксел, че ЕС не е дал на Унгария мандат за преговори с Украйна и Русия, посочва ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев