АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТЛИН ТАЧЕВ: ГРАЖДАНИТЕ НЕ НАМИРАТ АЛТЕРНАТИВА И ЗАТОВА НЕ ГЛАСУВАТ

 Светлин Тачев
10.06.2024 / 10:01

По-малки политически формации са с добър резултат на тези избори заради ниската избирателна активност, коментира пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1.

„Колкото по-малко хора гласуват, толкова повече бариерата за влизане в Народното събрание, по абсолютен брой гласове, става по-ниска и позволява на формации с по-малко гласове да прескочат 4-процентната бариера и да влязат в Народното събрание“, каза Тачев.

По думите му, ниската избирателна активност е сигнална лампа, че следват трудни преговори за съставяне на правителство, с много компромиси или нови предсрочни избори.

„Спиралата от предсрочни избори ще доведе до задълбочаване на кризата на демокрацията, в която се намираме. Колкото повече намалява избирателната активност, толкова по-непредставително става Народното събрание и толкова повече се делегитимира идеята за самото упражняване на правото на глас. Когато има предсрочни избори през няколко месеца, което се случва последните години, политическите формации се изхабяват, защото няма какво ново да ни предложат и от друга страна гражданите се изхабяват, не могат да намерят алтернатива и започват да отказват да гласуват“, посочи социологът.

Според него гражданите не намират алтернатива и затова не гласуват.

„Това също е форма за изразяване на позиция. Наши изследвания показаха, че българинът търси стабилност, има желание да се състави кабинет, макар и с трудности, но да има предвидимост. Демокрацията ни от няколко години почти постоянно функционира на половин оборот. Това създава несигурност, създава усещане за липса на перспектива, за липса на възможност изобщо да се води диалог“, каза Светлин Тачев.

По отношение на изборите за Европейски парламент, той посочи, че вотът остава в сянката на националните избори.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев