АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ РУСИЯ И КИТАЙ НЕ СА НАСОЧЕНИ СРЕЩУ НИКОГО, ЗАЩИТАВАМЕ ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЕТОВЕН РЕД

Китайският президент Си Дзинпин  и президентът на РФ, Владимир Путин
16.05.2024 / 09:01

Отношенията между Русия и Китай не са конюнктурни и не са насочени срещу никого, заяви Путин по време на срещата си с президент Си Цзинпин в Пекин. Руският президент е на държавно посещение в Китай на 16 и 17 май. По думите му, Русия и Китай заедно защитават принципите на справедливостта и демократичния световен ред, който отразява многополюсните реалности и световен ред, основан на международното право. Москва и Пекин са изградили солидна база за практическо сътрудничество, Китай е основният партньор на Руската федерация в търговско-икономическата сфера, каза още Владимир Путинпо време на срещата си със Си Дзинпин в ограничен състав, предаде ТАСС. Китайският президент подчерта, че устойчивото развитие на отношенията между Китай и Русия не само отговаря на фундаменталните интереси на двете страни и народи, но е от полза и за каузата на мира и просперитета в региона и в целия свят.

Отношенията между Русия и Китай издържаха изпитанието на променящата се международна обстановка и се превърнаха в еталон за отношенията между големите сили, заяви китайският президент Си Цзинпин на срещата си с Владимир Путин в Пекин. Китайският лидер припомни, че през годините се е срещал с Путин поне 40 пъти. „Такива тесни връзки ни позволяват да очертаем стратегически насоки за поддържане на стабилна и бърза динамика на руско-китайските отношения, които не бяха никак лесни и затова заслужават най-внимателно отношение“, каза китайският президент. "Възнамеряваме, както винаги, да бъдем добри съседи, доверени приятели и надеждни партньори с Русия, последователно да укрепваме вековното приятелство между двата народа, съвместно да се стремим към многонационално развитие и възраждане и с общи усилия да отстояваме международното равенство и справедливост“, заключи китайският лидер.

В Китай Путин се придвижва с "Аурус", посочва ТАСС. Руският президент при пристигането си в Пекин, напусна летището с автомобил "Аурус" с кортеж. Ръководителят на руската държава пристигна на държавно посещение в Китай около 23:20 ч. московско време снощи. Той мина по червения килим заедно с ротата на почетната гвардия и се качи в президентската лимузина "Аурус".

Държавното посещение на Путин в Китай е първото му задгранично посещение след встъпването в длъжност и ще продължи 16-17 май. На церемонията по встъпването в длъжност на Путин на 7 май беше представена обновена версия на руския представителен автомобил "Аурус Сенат". Предната част на автомобила е променена: оптика, решетка, броня и т.н., модернизиран е не само външният вид, но и изпълнението. Путин за първи път се качи на "Аурус" на предишната си инаугурация през 2018 г. Оттогава президентът постоянно пътува с държавната лимузина, посочва ТАСС.

„Москва и Пекин наистина натрупаха солиден багаж на практическо сътрудничество“, заяви Владимир Путин. Той припомни, че през 2023 г. двустранният стокообмен се е увеличил с почти една четвърт и е достигнал 227 млрд. долара. Китай е основният партньор на Русия в търговско-икономическата сфера. „След резултатите от миналата година Русия заема четвърто място в списъка на страните, които са търговски партньори на КНР. Одобрението след вашето посещение в Москва през март 2023 г. на Плана за развитие на ключови области на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 г. изигра пряка роля за това“, каза Путин. Руският лидер определи като приоритети енергетиката, индустрията и селското стопанство. „Вече започнахме да говорим за това по пътя“, уточни Путин. Той отбеляза и сътрудничеството в областта на високите технологии, иновациите, инфраструктурното строителство и транспорта. „Хуманитарните контакти се разширяват в съответствие с нашите договорености. През 2024-2025 г. ще проведем години на културата между Русия и Китай“, добави руският президент.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев