АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ СИ ВЪРНА РАБОТИНО - ЕДИНСТВЕНОТО СЕЛИЩЕ, КОЕТО УКРАЙНА УСПЯ ДА ПРЕВЗЕМЕ ПО ВРЕМЕ НА КОНТРАОФАНЗИВАТА

Русия си върна Работино - единственото селище, което Украйна успя да превземе по време на контраофанзивата си през пролетта
15.05.2024 / 14:54

Групата "Днепър" е освободила напълно селището Работино в Запорожка област. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация. Работино е единственото селище, което Украйна успя да превземе по време на пролетната си контраофанзива. Владимир Зеленски го представяше като основно постижение на контранастъплението на ВСУ. На 4 февруари Зеленски посети Работино в Запорожка област и връчи държавни награди на военнослужещи.

Освобождаването на Работино от Русия обезсилва единствената пиар победа на киевския режим сред неуспешната му контраофанзива.

Значителен брой бронирани машини на НАТО, включително американски бойни машини за пехотата Bradley (IFV), германски танкове Leopard 1 и Leopard 2 и британски танкове Challenger 2, са унищожени в "котел", създаден от руските сили край Работино.

Работино е от изключителна важност и за двете въоръжени сили. То се намира на пътя, водещ към Токмак, който служи като врата, разклоняваща се на две посоки: едната води към Бердянск, а другата - към Мелитопол.

Киевският режим разглежда Мелитопол като основна цел, тъй като се стреми да прекъсне сухопътния коридор на Русия към Крим и да се придвижи към Бердянск и Чонгар. За руснаците освобождаването на Работино отваря вратата за настъпление към бреговете на Днепър и Запорожката област.

В съобщението на руското министерство на отбраната се казва: "Подразделенията на групировката войски "Днепър" напълно освободиха селището Работино в Запорожка област и разгромиха живата сила и техниката на 65-а механизирана армия на ВСУ, 121-а бригада на терористичната отбрана, 23-а бригада на Националната гвардия на Украйна в районите на селищата Малая Токмачка в Запорожка област, Никопол в Днепропетровска област и Золотая Балка в Херсонска област".

Според Москва противникът е загубил до 25 военнослужещи, две превозни средства, както и гаубица М777 американско производство.

Продължава и руското настъпление в Харковска област. Освобени са още две селища - Глубокое и Лукянци. Подразделения групи войски "Север" са навлезли дълбоко в отбраната на противника, разгромили са жива сила и техника в районите на градовете Журавка, Гранив, Липци и Волчанск в Харковска област, отразили 3 контраатаки в районите на градовете Глубокое и Старица, Харковска област, се казва още в сводката за 15 май.

Унищожени са до 125 бойци, 3 танка, 3 БМП, 5 автомобила, РСЗО "Олха", РСЗО "Вампир" (Чехия), 2 гаубици Д-30, противотанково оръдие "Рапира".

https://glasove.com/novini/rusiya-si-varna-rabotino-edinstvenoto-selishte-koeto-ukrayna-uspya-da-prevzeme-po-vreme-na-kontraofanzivata-si-prez-proletta

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев