АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН ОБЯВИ ВЕЛИКДЕН ЗА ДЕН НА ТРАНСДЖЕНДЪРИТЕ

Байдън
02.04.2024 / 09:08

"Ужасяващо и обидно е, че Белият дом на Джо Байдън ... официално обяви Великденската неделя за "Ден на видимостта за трансджендърите"", се казва в изявление от кампанията на бившия президент Доналд Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че администрацията на Байдън е "предала основния принцип на Великден" в публикация на X. "Американският народ си вади изводите."

В тазгодишната президентска декларация Байдън каза, че Денят на видимостта на трансджендърите почита "изключителната смелост и принос на транссексуалните американци".

"Транссексуалните американци са част от тъканта на нашата нация", се казва в прокламацията и се добавя, че те "заслужават и имат право на същите права и свободи като всеки друг американец, включително най-фундаменталната свобода да бъдат истинската си същност".

Байдън издаде първата по рода си президентска прокламация в знак на признание за Деня на транссексуалната видимост през 2021 г. и оттогава издава прокламация всяка година.

Националният дебат относно правата на транссексуалните става все по-спорен, като републиканските законодатели на щатско и федерално ниво призовават за набор от строги закони, включително ограничения върху грижи за непълнолетни и изключване на транс жени от състезания в спортни отбори, които са в съответствие с техните полова идентичност.

Тръмп, кандидатът за президент на Републиканската партия, превърна въпроса в тема на разговор, като обеща да "забрани на мъжете да участват в женски спортове". Няколко държави вече предприеха действия за въвеждане на такава забрана, разширявайки други усилия срещу ЛГБТ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев