АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

1 АПРИЛ - ДЕН НА ШЕГАТА И ХУМОРА

Домът на хумора и сатирата в Габрово
01.04.2024 / 11:49

1 април се отбелязва като ден на шегата и хумора, а в България и като ден на лъжата. На много места у нас наричат целия месец април „Лъжитрав“ или „Лъжуняк“. Иначе денят е обявен за специален през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.

От много хора 1 април се възприема като ден, когато не само че е позволено да се шегуваме, а направо е задължително. Има няколко версии за това защо този датата е именно 1 април. Едни смятат, че празникът е тръгнал от Древен Рим, където чествали празника на Глупците (Festus Fatuorum).

В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит. Във Франция наричали този обичай “априлска риба”. В Англия 1-и април е Ден на всички глупци. Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април”.

В Германия и Австрия смятат 1-и април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят на Христос.

У нас още от най-стари времена народните названия на този месец са свързани с „лъжовността“ на времето – през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори. В много краища на България април е наречен „Лъжитрав“, а старобългарската дума „лъжуняк“ доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.

На 1 април – Международният ден на шегата, Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи своя 47 рожден ден.

„Както всяка година, екипът на Музея показва истинска габровска щедрост и обявява Ден на отворените врати, като специалните празнични прояви са безплатни за всички габровци и гости на града“, сподели за Радио Стара Загора Светлана Михайлова, експерт Връзки с обществеността в Музея "Дом на хумора и сатирата" – Габрово.

През целия ден са предвидени интересни събития за всички възрасти. В програмата ще бъде отбелязана и 130 годишнината от рождението на Чарли Чаплин. Около първия и единствен в страната паметник на знаменитата личност от нямото кино, ще се проведат детски работилнички под наслов „Малкият Чарли Чаплин“.

„На 27ми март в Художествена галерия – Казанлък бе открита изложбата „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939 – 1953г.“ и ще гостува там до 23 април. Тя е част от програмата на „Чудомировите празници“. Изложбата е визуално изследване на Антон Стайков и представя 40 репродукции на вестник „Папагал“. Съвсем скоро изложбата ще гостува и в Стара Загора“, допълни Светлана Михайлова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев