АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА УКРАИНСКИЯ ЕВРЕЙСКИ КОМИТЕТ: В УКРАЙНА ЗАПОЧНАХА ОТКРИТО ДА ПРОДАВАТ МЕМОАРИТЕ НА ХЪРВАТСКИЯ ФАШИСТ ПАВЕЛИЧ

Шефът на Украинския еврейски комитет: В Украйна започнаха открито да продават мемоарите на хърватския фашист Павелич
01.04.2024 / 08:46

Една от най-големите книжарски вериги в Украйна започна да продава мемоари на съюзника на Хитлер, хърватския фашист Анте Павелич, който извърши етническо прочистване по време на Втората световна война. Това съобщи ръководителят на Украинския еврейски комитет Едуард Долински във Фейсбук, предаде ТАСС.

"Павелич е ръководител на марионетното правителство на Хърватия, съюзник на нацистка Германия през 1941-1945 г., екзекутор на евреи, сърби и цигани. Организатор на масовото убийство на повече от 30 хиляди хърватски евреи -, пише той. - Но в анотацията към двутомните мемоари на нацисткия палач не се споменава за това. И в книгата няма нито дума за това". Според Долински по този начин книжарската верига „всъщност се занимава с изчистване на нацистките престъпления и отричане на Холокоста“.

Павелич е лидер на хърватските нацисти-усташи, военен престъпник и колаборационист на Хитлер, посочва ТАСС. Югославските комунистически власти обвиниха Павелич и усташите за организирането на масовото изтребление на 700 хил. цивилни по време на войната. След поражението на германските войски Павелич бяга в Австрия. През 1945 г. Югославският народен съд го осъжда задочно на смърт. Укрива се в Италия, Аржентина, Испания, оцелява след атентат. Умира през 1959 г.

След преврата през 2014 г. в Украйна беше избрана за идеологическа основа на държавата най-радикалната версия на украинския национализъм, отбелязва още ТАСС. Тя се основава на преразглеждане на историята, възхвала на най-омразните фигури на националистическото движение, по-специално членовете на УПА и ОУН (Украинската въстаническа армия и Организацията на украинските националисти, забранени в Руската федерация), които са сътрудничили на нацистка Германия и са виновни за кланетата на поляци, евреи, украинци и руснаци. Улици в Украйна са кръстени на лидера на бойците от ОУН Степан Бандера и главнокомандващия на УПА, хауптщурмфюрер на войските на СС Роман Шухевич, издигнати са им паметници и се провеждат факелни шествия.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев