АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ ДА БЪДЕ СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР. НАДЯВАМ СЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА НЕ ПОСОЧИ ГЛАВЧЕВ

Бойко Борисов
28.03.2024 / 13:21

Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво, коментира Борисов и помоли чрез медиите президента да не ги посочва за служебни премиери, ако е възможно.

Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ - в името и за благото на хората, отговори лидерът на ГЕРБ на въпроса защо не иска нито Желязков, нито Главчев да бъдат избрани от държавния глава за служебен премиер.

Попитан какво ще стане със служебния министър-председател и възможна ли е конституционна криза, Борисов отговори: Имам един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил.

"Имаме страх МВР да е на ПП-ДБ - те арестуваха незаконно и репресираха", категоричен бе Борисов.

"Чувствителни сме, че не трябва целият апарат от МВР да е на ПП. Ние сме искали честни избори, когато някой си играе с машините или прави ала-бала, ние не можем да казваме: "ми, ми...", поясни той защо ГЕРБ са категорични, че МВР не бива да се дава на ПП-ДБ.

"Ние управляваме, понеже сме първа политическа сила, а не втора, трета и т.н. Лист е листът, който ние внесохме за кандидат-министри. Лично ген. Атанасов искаше здравна министърка.

Имаше ги министрите на листа, аз зачеркнах трима от нашите, на отбраната, енергетиката и електронното управление. На лидерската среща дадох компромисите на Асен Василев, а на втората точка му казах, че, ако отговорът е не, как държавата да не се върне назад по важните теми. Три години отстъпление има за Еврозоната, сега спекулират с това", каза още Борисов.

"Ако не беше жаждата за власт и то за МВР, ние имаме страх от това, тези хора незаконно арестуваха и имаха репресивния апарат и сме чувствителни, че не трябва целият апарат от МВР да е техен.

Когато са мислили кой да бъде служебен премиер, може би и трите партии са мислили, че ще управляват вечно, заяви той и обясни, че единият възможен за премиер - Димитър Главчев, не го е виждал от 10 години.

Ако в България всеки говори това, от което разбира...мога да ви говоря за геополитика, за много неща, от това разбирам най-много в България, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев