АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ЩЕ НАПРАВЯ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ПРОЦЕСЪТ ПО ИЗБОР НА СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ ДА НЕ НИ ВКАРА В КРИЗА

Румен Радев и Кирил Петков
27.03.2024 / 15:54

"Много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължим напред. Не знам дали вие осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на промените в Конституцията, които вие инициирахте. Тесният кръг от възможностите за избор на служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана. А тя беше единствената фигура, която не е и косвено и директно близка с никоя политическа партия. И единствена в списъка, за която може да твърдим, че няма несъвместимост". Това заяви президентът Румен Радев при връчването на проучвателния мандат на ПП-ДБ.

"Как така изведнъж г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? И когато този факт беше обявен в парламента, аз се учудих, че нямаше въпроси и не реагирахте. Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване, как така точно вчера? Ако за вас това са нормални неща, не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който няма да бъде във ваша полза", добави той.

"Няма да участваме в преговори за третия мандат. Молбата ни е, ако може да спестите 100 млн. на българските граждани и да не се провеждат два избора, а да успеем да направим изборите 2 в 1, да направите всичко възможно. Моля ви да положите тези усилия", призова Кирил Петков, като по думите му държавата отивала в хаос заради това, че ГЕРБ се е изметнала от своята дума.

"Вече е много късно за такава молба. Призовах да не се приемат необмислени промени в Конституцията особено в частта за служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават повече от отговорите. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не ни вкара в конституционна криза. Вие направихте всичко възможно правомощията в президентската институция да бъдат силно ограничени, включително и в определянето на времевите параметри в процеса на определянето на следващите избори. Скоро ще разберете защо, когато поканя след 10 дни всички вас, политическите партии, на консултации, за да се вземе крайно решение ", каза президентът.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че са направили промени в Конституцията, за да няма нотариуси, елфи, джуджета и всякакви приказни герои.

"Нямам намерение да навлизам в гората на приказките с елфи и т.н. Не сезирах Конституционния съд по отношение на съдебната реформа, а по отношение на останалите с осъзнатото основание, че тези промени ще доведат до кризи и едната ще се разгърне в следващите седмици и месеци", завърши държавният глава.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев