АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП-ДБ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: ВЗЕХА ПАПКАТА С ВТОРИЯ МАНДАТ И Я ВЪРНАХА ПРАЗНА

Денков и Румен Радев Снимка: БГНЕС
27.03.2024 / 15:43

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката... празна.

"За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката", отбеляза съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков, като отбеляза, че те отново предлагат акад. Николай Денков за премиер с втория мандат.

"Ние дадохме втора възможност да поправят грешката си от ГЕРБ-СДС, за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", посочи Петков.

"Връщам мандата неизпълнен", каза веднага Николай Денков, като отбеляза пред държавния глава, че няма подкрепата за продължаване на реформите.

"Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е в резултат от тяхното желание. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим, каза Денков.

Според него преговорният процес е бил провеждан проформа от ГЕРБ с ясното съзнание, че се задават предсрочни избори.

На свой ред президентът упрекна ПП-ДБ, че с промените в Конституцията са оставили президентската институция с вързани ръце, относно избора на кандидат за служебен премиер.

Румен Радев обяви, че е останал крайно учуден от новината за подадената оставка на зам.-обмудсмана на републиката Елена Чернева - Маркова.

"Как така изведнъж г-жа Маркова реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих – имало ли е натиск?", попита държавният глава.

"Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия", отбеляза още Радев.

„Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Тя беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте. Имало ли е натиск и защо не се инициира изслушване?“, попита Радев.

„Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, предупреди ги президентът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев