АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КВИНТЕТ ОТ СВЕТОВНОПРИЗНАТИ БЪЛГАРСКИ МУЗИКАНТИ СЕ СЪБИРА В СЛИВЕН

Симфоничен оркестър Сливен
26.03.2024 / 12:38

91-ият творчески сезон на Симфоничен Оркестър Сливен отново предлага на своята публика един музикален празник, достоен за всяка уважавана европейска сцена.

Две изключителни произведения - Клавирен квинтет оп.34 от Йоханес Брамс и Клавирен квинтет оп.44 от Роберт Шуман, ще прозвучат в зала „Сливен“ в четвъртък, 28 март от 18.30 часа. Изпълнението им ще бъде в ръцете на петима фантастични български музиканти.

Цигуларката Ангелина Абаджиева е лауреат на конкурса „Паганини“ в Генуа и концертмайстор на филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнцкия театър, „Метропол театър“-Берлин и радио WDR в Кьолн, където е поканена да се включи в Златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър, под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Кремена Оксенкруг е професор по цигулка в Кралската консерватория в Монс, Белгия, с активна концертна дейност в цяла Европа. От 2021 работи като директор на Симфоничен Оркестър Сливен, за което е отличена с „Кристална лира” 2022 и „Музикален мениджър на годината” 2022.

Изключителният виолист Румен Цветков живее в Испания и е професор по виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в „Нов български университет“ в София. Той е соло виола на Симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия, по лична покана на един от най-изтъкнатите диригенти в света – маестро Зубин Мета.

Александър Сомов е българският виолончелист, покорил световните сцени от Лондон, където още през 1998 година става първият източноевропейски носител на Златния медал, най-високата награда на „Гилдхол скуул”. Александър Сомов е канен постоянно като гост водач на виолончелите в Лондонската филхармония, а в момента е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно провежда майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала, Швеция и Флен, Франция.

Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, САЩ, Азия, участва и в множество музикални проекти. За поредна година тя е номинирана в конкурса на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио за „Музикант на годината“ в класическите жанрове за 2023 година. В предходното му издание тя печели наградата в категория „Активна творческа дейност”.

След Сливен програмата на петимата музиканти ще бъде изпълнена и в рамките на фестивалите „Чудомирови празници” в Казанлък и „Софийски музикални седмици” в столицата.

Билетите се продават онлайн в epaygo.bg, в касите на EasyPay и на касата на зала „Сливен” всеки работен ден от 10 до 13 и от15 до 17часа.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев