АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ ВНЕСЕ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ИЗЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО

„Възраждане“ внесе законопроект за излизането на България от НАТО
21.03.2024 / 15:49

Законопроект за денонсиране на Северноатлантическия договор е внесен в деловодството на Народното събрание от "Възраждане". Предложеният закон отменя Закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон, приет от 39-то Народно събрание на 18 март 2004 г.

Продължаващото членство на България в НАТО е не само вредно за отбраната и въоръжаването ни, но и става все по-опасно за суверенитета ни и за националната сигурност на България, посочват от "Възраждане" в мотивите към законопроекта.

"Действията на НАТО изцяло противоречат на целите, посочени в чл.1 на Договора, където четем: „Страните по Договора се задължават в съответствие с устава на Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации.” Поглед назад показва, че НАТО полага усилия да „разреши“ такива международни спорове по всякакъв друг, но не и по мирен път и с мирни средства", посочват още от партията.

Според "Възраждане" "членството ни в НАТО осигури унизителното за България разполагане на американски военни бази у нас, прикрито наречени „български военни бази за съвместно ползване”. За 20-те години членство в НАТО България претърпя само и единствено загуби, като отбранителната ни система към настоящия момент е в незапомнен досега упадък, а „сътрудничеството” остана едно несбъднато пожелание на хартия, смятат от партията.

В края на този месец се навършват 20 години от присъединяването на България към НАТО. Заедно с нашата страна тогава в пакта бяха приети също Румъния, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Словения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев