АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП-ДБ И ГЕРБ СИ РАЗМЕНИХА ПРИЗИВИ ЗА РЕСТАРТ НА ПРЕГОВОРИТЕ, НО С УСЛОВИЯ

Габриел и Василев
21.03.2024 / 15:17

Продължаваме промяната и Демократична България и ГЕРБ-СДС си размениха нови съобщения с призиви за рестарт на преговорите.

Тон зададоха от ПП-ДБ, като обявиха, че очакват план от ГЕРБ-СДС как ще се продължи от тук насетне.

"Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход", обявиха от коалицията.

Минути по-късно дойде и отговорът на ГЕРБ и условието - извинение и оттегляне на Асен Василев.

"Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет", категорични са от ГЕРБ.

И добавят: "Уважаеми колеги от ПП/ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента.

Вие сте на ход."

В същото време премиерът в оставка Николай Денков коментира от Брюксел, че преговорите са били прекратени от ГЕРБ и те трябва да инициират тяхното възобновяване.

"Ние сме готови и търсим варианти, които да бъдат приемливи при настоящата ситуация. Най-големият проблем, който имаме днес, е, че доверието, което аз лично съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено. Аз не мога да повярвам как това успя да се случи. Да намерим начин как да влезем отново в режим това крехко доверие, което бяхме изградили, да може да се стъпи на него, и да се продължи нататък", призова Денков.

Какво още казаха от ПП-ДБ

"Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес."

От ПП-ДБ посочват, че изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. "Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост", добавят те.

И посочват, че с връщането на изпълнен мандат е "драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев