АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕДНО „ИЗВИНЯВАЙ“ МОЖЕ ДА НИ ВЪРНЕ НА МАСАТА ЗА ПРЕГОВОРИ.

Бойко Борисов
20.03.2024 / 10:35

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към ПП-ДБ на брифинг в сградата Народното събрание.

"Най-напред очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно, така и ще продължи. Не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. По отношение на министрите - всички те са поели ангажимент за период от 18 месеца, а на 9-ия месец има ротация между министър-председателя и заместника му", това каза кандидатът за министър-председател Мария Габриел от ГЕРБ към ПП-ДБ на брифинг в сградата Народното събрание.

По думите й е тяхно право да си подадат отвод. "Но всички разбираме, че в този момент това може да бъде изтълкувано по различен начин", заяви Габриел.

Тя заяви, че "продължава да вярва, че България има нужда от правителство". "България има нужда от стабилност. България има нужда от правителство на споделена отговорност, има нужда от двамата партньори (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) да бъдат равнопоставени. Смятам, че сега е моментът, в който всички трябва да продължим да показваме своята отговорност към България", категорична бе Мария Габриел.

След това думата взе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Преди 9-10 месеца в една странна конфигурация взехме решение да има правителство. През това време дадохме десетки пресконференции заедно с ПП-ДБ. Учудвам се, че за това време не се научиха да не използват епитети. Те показаха истинското си лице снощи", съобщи той.

"Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца, за да им се иска съгласие. Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че ако искаме да има правителство и през следващите 9 месеца, трябва да изработим преговорен екип с пълен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето много малко назад - преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер, само и само да има правителство. Час-два след това колегите от ПП-ДБ казаха, че министрите не ги интересуват. Нашите преговарящи хвърлиха всички усилия по споразумението. Срокът за смяна на службите и разкриването на следствената тайна са проблем, според думите на Петков. За първото не се договорихме, защото твърдя, че са много добре интегрирани с нашите международни ни партньори. Второто никъде го няма", подчерта председателят на ГЕРБ.

Борисов твърди, че единственият спор е бил за министъра на отбраната Тодор Тагарев. "Ние направихме компромис за министъра на спорта. За енергетиката - те приеха Жечо Станков, само ако Румен Радев да стане шеф на БЕХ - това са двете последни дискусионни неща между нас. Прекарали сме хиляди часове заедно. Не мога да си позволя епитет. Как на Василев му се отрони това от устата? Дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета ми да правим бюджета”, каза още лидерът на ГЕРБ.

„По време на всички тези преговори знаехме, че те искат да са министри. Снощи се оказа, че вече не искат. Много трудно е да накарам партията да се върне назад. Преговорният екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират. Правителството, което сме разписали, подаде оставка, без да ни питат, докато бяхме на конгрес в Букурещ. Вчера ние отстъпихме от понеделник. Не вкарваме и точка за гласуване на мандата, може да бъде разпределена чак петък - ето ви 7 дни. Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице? Каква равнопоставености споделена отговорност има, ако зад тях застанаха 11 министри от 19?", допълни той.

"Лъжите и спекулациите трябва да спрат. Не съм адвокат на ДПС и няма да коментирам дружбата им с ПП-ДБ. Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма отколкото нашата, защото ние с ДПС воюваме в смесените райони", заяви Борисов в отговор на въпрос.

"ПП-ДБ веднага да се извиняват и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел", повтори Борисов. И каза, че "има път назад и сядане отново на масата за преговорите, но той минава през извинение лично към Габриел и след тежък разговор с тази група".

Припомняме, че кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна реализиран мандата на държавния глава Румен Радев в президентството, по-късно от "Продължаваме промяната-Демократична България" ПП-ДБ излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от нея, а кандидати за министри от формацията си направиха отвод.

Очаква се Народното събрание днес да гласува предложението за избор на кандидата на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел кабинет.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев