АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ГОТОВ ДА ПРИЕМЕ МАРИЯ ГАБРИЕЛ С РЕЗУЛТАТА ОТ ПРЕГОВОРИТЕ

Румен Радев
19.03.2024 / 13:15

Президентът Румен Радев има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни. Това съобщиха от прессекретариата на президентската институция по повод журналистически запитвания. Според БНР ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори. Това са съобщили неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите.

Съгласно Конституцията изпълнението на получения мандат за съставяне на правителство е отговорност на кандидата за министър-председател, напомниха от институцията. От прессекретариата на президента допълниха, че своевременно ще предоставят информация за включването на събитието по приемане на кандидата за премиер в програмата на президентската институция.

Все още не е известно дали преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за съвместно управление и състав на Министерския съвет ще приключат до обед, каквато заявка дадоха вчера с прессъобщение от ГЕРБ-СДС. Кандидатът за премиер Мария Габриел получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат в присъствието на премиера в оставка Николай Денков и лидери на ПП-ДБ. Веднага след това двете страни – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, продължиха преговорите в Народното събрание.

Източник: БТА, БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев